JAPANSK KUNST er full av katter. Her er det selveste Hokusai (1760-1849) som har skapt en kattescene. Poeten Takashi Hiraide er Norgesaktuell med romanen "Katten", som er blitt en bestselger verden over.
JAPANSK KUNST er full av katter. Her er det selveste Hokusai (1760-1849) som har skapt en kattescene. Poeten Takashi Hiraide er Norgesaktuell med romanen "Katten", som er blitt en bestselger verden over.Vis mer

Anmeldelse: Katten som kom på besøk og snudde livet på hodet

Anmeldelse: Nydelig roman om tilværelsens mysterier.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Kattebøker er en egen sjanger. Og da mener jeg ikke bare faglitterært, der det fins utallige bøker om katteslag, kattestell, kattepsykologi, kattehistorier, kattemyter, kattefotografering, kattekunst, utstillingskatter, kattefargelegging, kattefigurer, kattebrettspill, katteintelligens, kattesykdommer, villkatter og rasekatter, kattemat, og så videre i en endeløs rekke temaer.

Men katter figurerer også i bøker der katten er hovedperson i fortellinger, gjerne romaner eller noveller, eller i dikt og memoarer. Forfattere og kunstnere i sin alminnelighet har en tendens til å knytte seg til katter, og mange både skriver om dem og lager bilder av dem.

Katter hvor du snur deg

Kattefascinasjon har fått T.S. Eliot til å lage en hel diktsamling, som seinere ble musikalen «Cats», og Louis Ferdinand Celine til å skildre sin flukt gjennom nazi-Tysklands siste dager med katten Bebert på slep. Magiske katter fins i så forskjellige verk som Edgar Allan Poes «Den svarte katten», Lewis Carrolls «Alice i eventyrland» og Mikail Bulgakovs «Mesteren og Margarita».

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn