Du leser nå Dagbladet Pluss

Anmeldelse: Kjartan Fløgstad tilbyr enestående perspektiver og avslører nedrige løgner

Viser seg som en årvåken tenker i ny essaysamling.

AVSLØRENDE: Kjartan Fløgstad avslører løgnene i vår selvforståelse, skriver anmelderen.
Foto: Anita Arntzen
AVSLØRENDE: Kjartan Fløgstad avslører løgnene i vår selvforståelse, skriver anmelderen. Foto: Anita ArntzenVis mer

«Forfattarar gjer som kjent erfaringar til dei er tjue, og observasjonar etterpå», skriver Kjartan Fløgstad mot slutten av «Etter i saumane».

For et typisk middelklassebarn av postmodernismen er det derfor lett å romantisere, om ikke også å se med misunnelse på Fløgstads mer betydningsfulle bakgrunn:

«Mine eigne erfaringar handlar om smelteverksarbeidarar, midt i arbeidarklassens hundreår, midt i kjerneproletariatet. Gjennom denne oppveksten har eg første hands kjennskap til ein del av samfunnet få andre i min forfattargenerasjon kjenner til. Som tidsvitne er eg ein av svært få. Dess større grunn er det å fortelja om desse røynslene.»

For enkelte kritikere som ikke deler Fløgstads overbevisninger, kan det kanskje være fristende å redusere tankegodset i forfatterskapet generelt, og i denne essaysamlingen spesifikt, til et avtrykk av erfaringsgrunnlaget hans, for liksom å ufarliggjøre perspektivene. Men Fløgstad har gjennom hele forfatterskapet snarere vist at det enestående erfaringsgrunnlaget gjør ham til en like enestående analytiker av språk, historieskriving, makt og samfunnsforhold.