Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Anmeldelse: Masete og forslitt modernisering av «Kjøpmannen i Venedig»

Er det egentlig motsetningen mellom de kristne og jødene som er mest relevant i dag?

OPPTATT AV TEMATIKKEN: Den britiske forfatteren Howard Jacobson er selv jøde, og har brukt sin forfatterkarriere på å bore i problematikken, blant annet i Booker-prisvinneren «Finklerspørsmålet» (2011). Foto: NTB SCANPIX
OPPTATT AV TEMATIKKEN: Den britiske forfatteren Howard Jacobson er selv jøde, og har brukt sin forfatterkarriere på å bore i problematikken, blant annet i Booker-prisvinneren «Finklerspørsmålet» (2011). Foto: NTB SCANPIX Vis mer

«Jøder bøyd over sine edlere deler, jøder bøyd over sine penger. I de kristnes øyne er det et eneste stort feberhett panorama over degenerert selvopptatthet.»

Det skriver den britiske journalisten, akademikeren og Booker-prisvinneren Howard Jacobson i «Shylock er mitt navn». Der ironiserer han over bildet vi har av jøder, som tydeliggjøres i Shakespeares skildring av ågerkaren Shylock i «Kjøpmannen i Venedig». Men det er noe forslitt og masete over tilnærmingen, som gjør at tematikken ikke treffer helt. 

Shakespeare-serie

Boka er nummer to i en planlagt åtte-bindserie, der bestselgerforfattere er invitert til å gjenfortelle Shakespeare-stykker i romanform. Dette i anledning 400-årsjubileet for Shakespeares død i 1616. Jeanette Winterson var først ute med kjappe og sjarmerende «Et gap i tiden» (2015). Jo Nesbø kommer senere, med sin versjon av «Macbeth». 

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?