Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: «Min datter, min søster»

«Min datter, min søster» er en moderne fransk western om forholdet mellom Vesten og den muslimske verden.

TERNINGKAST FIRE: «Min datter, min søster» byr på tankevekkende perspektiver på dagens politisk-ideologiske klima, skriver Dagbladets anmelder.
TERNINGKAST FIRE: «Min datter, min søster» byr på tankevekkende perspektiver på dagens politisk-ideologiske klima, skriver Dagbladets anmelder. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: Thomas Bidegains regidebut «Min datter, min søster» er ingenting om ikke kompleks, og sannsynligvis er den også en film man bør se flere ganger om man virkelig skal komme til bunns i. Det store spørsmålet er dermed hvorvidt den tilbyr tilstrekkelige mengder underholdning og innsikt for å motivere flerfoldige gjennomsyn.

Oppkonstruert Filmen starter med at den 16 år gamle Kelly Balland blir borte fra familien sin under et countrystevne på den franske landsbygda. Etter hvert blir det klart at Kelly har konvertert til islam og rømt av gårde med kjæresten Ahmed, men faren Alain forblir overbevist om at hun er bortført mot sin vilje. Alains jakt på datteren blir en besettelse som river familien i stykker, men verken han eller sønnen Georges — som kun kalles «Kid» — gir noensinne opp håpet om å se henne igjen.

«Min datter, min søster» utspiller seg over en periode på 15 år, og mens far og sønn leter Europa og Midtøsten rundt etter Kelly, forverres gradvis forholdet mellom Vesten og den muslimske verden. På tross av en solid forankringen i virkeligheten er plottet likevel såpass spekket med dramatiske twister og oppkonstruerte forviklinger at det er vanskelig å ta filmen på fullt alvor som fortelling, og man får langt større utbytte hvis man betrakter den som en rent intellektuell øvelse.

Intelligent Fra en slik vinkel blir historien om cowboyene Alain og Kid — som åpenbart slekter på John Fords «The Searchers» — et bilde på hvordan USAs globale populærkulturelle hegemoni resulterer i at mennesker i andre deler av verden adopterer verdensbilder og forklaringsmodeller som ikke nødvendigvis stemmer overens med deres egen virkelighet.

Dette flettes i tur inn i høyst dagsaktuelle problemstillinger relatert til krig, terror og fundamentalisme, og resultatet er et urealistisk og lite engasjerende drama, som like fullt byr på en hel del tankevekkende og intelligente perspektiver på dagens politisk-ideologiske klima.

«Min datter, min søster»

4 1 6
Regi:

Thomas Bidegain

Orginaltittel:

«Les Cowboys»

Se alle anmeldelser
Hele Norges coronakart