Anmeldelse: «Minions»

«Minions» er alt som er galt med moderne animasjonsfilm.

Film: Kvalitetsnivået på de dataanimerte amerikanske familiefilmene som får norsk kinodistribusjon er såpass høy at det er lett å glemme at produksjoner av denne typen begynner og slutter med en serie kyniske forretningsavgjørelser. I «Minions»' tilfelle er dette imidlertid umulig å overse, for et mer substansløst eksempel på kapitalistisk opportunisme skal man lete lenge etter.

Uspiselig Minions er en gruppe små gule skapninger som kommuniserer på en kaudervelsk blanding av pipelyder og brokker av ulike europeiske språk, og hvis eneste mål med tilværelsen er å tjene en sterk, ond leder. De dukket først opp som bifigurer i den første «Grusomme meg»-filmen, og ettersom de er den filmatiske ekvivalenten av en sang man ikke får ut av hodet, endte de opp som franchisens ansikt utad.

Minions er den typen figurer som trives best i trailere, korte Youtube-klipp og animerte GIF'er. De har ingen egentlig personlighet, og uttrykksregisteret deres ligger et sted mellom en emoji og en hamster. De er i det hele tatt grunnleggende uinteressante figurer — mest av alt en form for populærkulturell bakgrunnsstøy — men ettersom de både er umiddelbart gjenkjennelige og et ypperlig utgangspunkt omfattende merchandising, har de nå fått sin egen film.

Utmattende Spørsmålet er altså hvordan man lager en film om en gruppe bisarre figurer som verken snakker eller har noe indre liv. I «Minions» er svaret en blanding av musikkmontasjer og frittstående sketsjer, flettet inn i en løs rammefortelling som er såpass ubetydelig at tanken på å investere noen form for interesse eller følelser i utfallet fremstår som absurd.

«Minions» er synet av en gruppe dyktige animatører og manusforfattere som gjør sitt beste for å dekke over det faktum at de verken har historier, rollefigurer eller budskap av betydning. Det er kommersiell filmskaping på sitt mest deprimerende; innholdsløst, utspekulert og emosjonelt avstumpet — og samtidig såpass dyktig utført at irritasjonen bare blir desto større.