Riviera i okergult: «Mummitrollet på rivieraen» er basert på tegneseriestriper av Tove Jansson, og ser nydelig ut.
Riviera i okergult: «Mummitrollet på rivieraen» er basert på tegneseriestriper av Tove Jansson, og ser nydelig ut.Vis mer

Anmeldelse: «Mummitrollet på rivieraen»

Små sirkler på en utsøkt strand.

FILM: Kanskje det mest betagende ved «Mummitrollet på rivieraen» er fargene: Nyansene av okergult og blågrått som farger himmelen og havet i Mummidalen, eller det konstante gullskjæret som ligger over den iherdig glamorøse strandpromenaden i den franske rivierabyen mummifamilien seiler til på ferie.

Bader i beundring
Mummipappa rives av muligheten for å snakke med, eller helst til, sine nye, sofistikerte bekjentskaper, og Snorkfrøken bader i beundringen fra lokale playboys. Men Mummitrollet og Mummimamma er ubekvemme og synes ikke de hører hjemme på et sted der alt blir brakt til dem på null komma tre, men der alt også må betales for. Men selv mor og sønn er nok mindre bevisst enn publikum på hotellregningen som eser ut et sted i bakgrunnen.

«Mummitrollet på rivieraen» er basert på tegneseriestriper av Mummitrollet-skaper Tove Jansson, og ikke på de lengre bøkene. Det merkes på godt og vondt. Den kostbare verden familien entrer er skildret med en deilig blanding av distansert vemod og småsvimmel surrealisme. De som er lommekjente på strandpromenadene der den rotunde familien er grønnskollinger, har figurer i forskjellige fasonger, men som uansett sørger for at hake og nese er i sky og blikket vendt nedover.

Det enkle liv
Men så er det som om snevet av satire, som blir så nydelig formidlet i streken, overspilles i historien. Rivieraeventyret beveger seg i små sirkler i sanden, der mange av hendelsene tjener samme hensikt: Å framstille badegjestene som nedlatende, halve mummifamilien som betatt og den andre halvdelen som utilpasse. Trekantdramaet mellom Mummitrollet, Snorkfrøken og en lokal hårspray blir flatt. Gjesterollen fra en lokal arving, som drømmer om et enkelt liv som han har helt bestemte forestillinger om hva innebærer, tyvlåner oppmerksomheten støtt og stadig, fra noen som ikke burde la slikt bli tatt fra seg.