Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Anmeldelse: Novelle-kongen Kjell Askildsen (86) med solid comeback

Vender tilbake 19 år etter forrige bok.

COMEBACK: Kjell Askildsen overrasket alle da det tidligere i høst ble annonsert at han skulle komme med en ny novellesamling. Her er han på Lilleraturfestivalen på Lillehammer i 2014. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
COMEBACK: Kjell Askildsen overrasket alle da det tidligere i høst ble annonsert at han skulle komme med en ny novellesamling. Her er han på Lilleraturfestivalen på Lillehammer i 2014. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Omsider skjedde det vi hadde sluttet å håpe på; Kjell Askildsen er ute med en ny bok.

Trolig har det krevd sterk overtalelse å få den kresne dikteren til å utgi disse 12 tekstene fra perioden 1998-2004, åra før synet ble såpass redusert at skriving ikke lenger var mulig.

På høyden

Rent språklig er denne boka helt på høyden. Minst halvparten av novellene, særlig de lengste, holder førsteklasses Askildsen-standard. Andre virker mer som fragmenter eller vignetter, men er fortsatt strålende lesning, i en slags prosalyrisk stil.

En av dem, «Det røde huset», minner om den eksperimentelle Askildsen. Den skiller seg ut både språklig og i synsvinkelen, skrevet som den er i «man»-form, altså det upersonlige pronomenet man.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?