LITT AV ET LIV: Australske Gregory David Roberts ble verdensberømt for bestselgerromanen «Shantaram», som bygger på hans egne opplevelser som tidligere bankraner og heroinmisbruker. Her sammen med kona, Prinsesse Francoise Sturdza, da Dagbladet møtte dem hjemme i Geneve i 2009. 
Foto: JØRN H. MOEN
LITT AV ET LIV: Australske Gregory David Roberts ble verdensberømt for bestselgerromanen «Shantaram», som bygger på hans egne opplevelser som tidligere bankraner og heroinmisbruker. Her sammen med kona, Prinsesse Francoise Sturdza, da Dagbladet møtte dem hjemme i Geneve i 2009. Foto: JØRN H. MOENVis mer

Anmeldelse: Oppfølgeren til «Shantaram» burde ikke vært utgitt

Parodisk blanding av Bruce Willis og Paulo Coelho.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Da australieren Gregory David Roberts debuterte med «Shantaram» (2008), tilhørte jeg dem som ble forført av den fantastiske «Papillon»-aktige røverhistorien om bankraneren som etter mange års flukt ble sperret inne og skrev sin livshistorie fra fengselet.

Nå kommer Roberts med en 800 siders oppfølger til den bestselgende selvbiografiske romanen. Den faller sammen som et korthus.

Det som i «Shantaram» var sjarmerende skurring; som det forblommede språket og romantiseringen av slummen, har nå tatt helt overhånd. Og skildringen av jeg-figuren er av det mest selvheroiserende — jeg vil nesten si klysete - jeg har lest.

Hovedpersonen Lin, eller Shantaram, er som i forrige bok til forveksling lik forfatteren selv. Den tidligere heroinavhengige bankraneren rømte fra fengsel i Australia og søkte tilflukt i slummen i Bombay, der han ble tatt under vingene av mafiabossen Khaderbhai. Nå er Khaderbhai død og Lins store kjærlighet Karla er gift med en korrupt lokalpolitiker. Lin selv bor sammen med vakre og ville Lisa, og livnærer seg av å forfalske dokumenter.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn