STORSLÅTT JUBILANT: Øystein Lønn (80) er ute med ny, interessant roman, femti år etter at han debuterte novellesamlingen «Prosesjonen» i 1966. 
Foto: Frerdrik Wandrup / Dagbladet
STORSLÅTT JUBILANT: Øystein Lønn (80) er ute med ny, interessant roman, femti år etter at han debuterte novellesamlingen «Prosesjonen» i 1966. Foto: Frerdrik Wandrup / DagbladetVis mer

Anmeldelse: Øystein Lønn er krassere enn på lenge, i høyaktuell roman

Misliker norsk selvgodhet.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I mange år var Øystein Lønn «forfatternes forfatter;» den litterære begavelsen ukjent for det brede, lesende publikum. Novellesamlingen «Thranes metode» fra 1993 satte en stopper for det. Boka fikk Bragepris og Kritikerpris, ble filmatisert, og etterfulgt av «Hva skal vi gjøre i dag og andre noveller,» som fikk Nordisk Råds Litteraturpris i 1996.

Nå, femti år etter debuten og i sitt åttiende år, er Lønn ute med ny roman. Men den som hadde ventet en konturløs, mild, aldrende observatør må tro om igjen. I «Fluktens nødvendige blindveier» er Lønn krassere enn på lenge.

Syndere i sommersol

Det begynner på fredsommelig vis. To elskere møtes 23. august hvert år og tilbringer tre dager sammen i en liten by ved Skageraks bredd. De samtaler, de elsker, de sykler. De veksler noen ord med stedets ulike aktører, som tar imot dem med gjenkjennelse og vennlighet, nesten kjærlighet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn