REDNINGSAKSJON: «Jeg kan jo vise deg rundt før han tar livet av deg», sier jenta til Mulegutten, som har kommet for å redde henne fra trollet. Illustrasjon fra boka
REDNINGSAKSJON: «Jeg kan jo vise deg rundt før han tar livet av deg», sier jenta til Mulegutten, som har kommet for å redde henne fra trollet. Illustrasjon fra bokaVis mer

Anmeldelse: Øyvind Torseters mulegutt er en helt super helt

Vrir på folkeeventyret.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Finnes det en mer sjarmerende visuell forteller enn Øyvind Torseter? Og finnes det et mer elskelig blandingsvesen enn hans mulegutt? En spinkel og topptung fyr, med mule. Vi møtte ham i Torseters genistrek av en bildebok «Hullet» (2012), og i den ordløse, mer krevende «Koblinger» (2013).

Denne gangen er Mulegutten aktør i en historie som er løselig basert på Asbjørnsen & Moes folkeeventyr Risen som ikke hadde noe hjerte på seg. Han må ut og redde brødrene som er forsteinet av trollet. Vi krysser fingrene for ham fra start, for følgesvennen er ikke den beste; «en nervøs fillehest med rart ganglag.»

God rytme

  Historien fortelles hovedsakelig i bildene, som varierer mellom enkle og doble oppslag og tegneserieruter med snakkebobler og noe fortellertekst. Variasjonen gir en fin vekselvirkning, rytmen er upåklagelig og handlingen lett å følge: Mulegutten tar hesten, som til alt overmål viser seg å være en betenkt reddhare, og drar ut i et landskap som er litt folkeeventyr, litt western.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn