Du leser nå Dagbladet Pluss

Anmeldelse: Patrik Ourednik oppsummerer det forrige århundre med snodigheter og groteske facts

Med Historien som guide.

BARBIE-FAKTA: «Sexologer sa at Barbie-dukken var det første redskapet for å skape en kvinnelig identitet hos småjenter, og at suksessen som denne dukken hadde, beviste at barneseksualitet eksisterte», heter det blant annet i Ouredniks roman om det forrige århundre.  

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BARBIE-FAKTA: «Sexologer sa at Barbie-dukken var det første redskapet for å skape en kvinnelig identitet hos småjenter, og at suksessen som denne dukken hadde, beviste at barneseksualitet eksisterte», heter det blant annet i Ouredniks roman om det forrige århundre. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Selve Historien med stor H er hovedpersonen i Patrik Ouredniks roman «Europeana», med undertittelen «Det tjuende århundrets historie i korte trekk».

Ourednik (58) vokste opp i Praha, men har bodd i Frankrike siden 1984. Han har jobbet som sjakklærer, bibliotekar, oversetter, tidsskriftredaktør og universitetslærer. Som forfatter har han skrevet bortimot et tjuetall bøker av forskjellig slag, mest romaner og dikt.

«Europeana» er formet som en lærebok full av facts, men de kommer hulter til bulter.

Mye om krig

De to verdenskrigene fyller en stor del av plassen, med skyttergravskrig, nazisme og utryddelsesleire. Ourednik har samlet facts, ofte kuriøse opplysninger, statistikk og merkverdigheter fra et vell av kilder og forteller friskt og ufortrødent om små og store begivenheter, groteske facts side om side med snodigheter, slagord, salgsplakater, pussige vitenskaplige teorier og så videre.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.