Du leser nå Dagbladet Pluss

Anmeldelse: Per Schreiner imponerer med stilsikker debutbok

Har tidligere skrevet manus for blant annet «Kampen for tilværelsen».

ERFAREN DEBUTANT: Per Schreiner har tidligere skrevet manus for kritikerroste filmer og tv-serier. Nå debuterer han med bok. Foto: TIDEN
ERFAREN DEBUTANT: Per Schreiner har tidligere skrevet manus for kritikerroste filmer og tv-serier. Nå debuterer han med bok. Foto: TIDENVis mer

«Litt sent på ettermiddagen, dagen etter at jeg døde, følte jeg en uklar smerte i mellomgulvet. Siden jeg er en dreven hypokonder, vurderte jeg øyeblikkelig alle sykdommene det kunne være, men jeg var naturlig nok nødt til å slå det fra meg.»

Starten på den siste fortellingen i Per Schreiners skjønnlitterære debut er talende for hans litterære stil: konkret, underfundig og noen ganger rørende.

Stilsikker

At han i det hele tatt har en så klar stil i sin første bok er imponerende, men så er heller ikke Schreiner en vanlig debutant. Han har allerede høstet mange lovord som manusforfatter for blant annet «Den brysomme mannen» og «Kampen for tilværelsen», og denne bakgrunnen er tydelig. Flere av fortellingene er nesten rene dialoger, og møtene mellom mennesker er sentrale, og svært lette å se for seg.

Men Schreiner skriver seg også ut over filmmanusets trygge rammer, eksperimenteringslysten er stor. En historie er en prosaisk oppramsing av «Unødvendige dødsfall» i Europa mellom 2002 — 07, en annen, «Plan for onsdag 11.», viser ved hjelp av tidspunkt en familiefars hverdagstriste liv.