Anmeldelse: «Personal Shopper»

Olivier Assayas' lekne og sjangeroverskridende drama byr på spøkelser, sorgprosesser og Anders Danielsen Lie.

TERNINGKAST FIRE: Kristen Stewart gjør en formidabel innsats i Olivier Assayas' «Personal Shopper», skriver Dagbladets anmelder.
TERNINGKAST FIRE: Kristen Stewart gjør en formidabel innsats i Olivier Assayas' «Personal Shopper», skriver Dagbladets anmelder. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Som skuespiller i Olivier Assayas' «Personal Shopper», står Anders Danielsen Lie for det eneste norske innslaget i hovedprogrammet i Cannes i år. Og det er en besynderlig film han er med i: «Personal Shopper» er en ironisk spøkelseshistorie med skrekk- og thrillerelementer hvor halvparten av dialogen foregår per SMS, og hvor publikums vilje til å følge filmen inn i absurde blindgater virkelig settes på prøve.

Sorg I handlingens sentrum finner vi Maureen (Kristen Stewart), en ung amerikansk kvinne som bor i Paris, hvor hun livnærer seg ved å kjøpe klær for en rik sosietetskvinne.

Fritiden tilbringer hun med å lete etter tegn på at hennes nylig avdøde tvillingbror Lewis fortsatt deltar i livet hennes fra det hinsidige, hvilket innebærer at hun bruker mye tid på å tusle rundt i et gammelt hus og vente på paranormal aktivitet.

I de fleste betydningsfulle regissørers filmografier finner man små og uvesentlige — men like fullt høyst severdige — filmer, og det er denne kategorien «Personal Shopper» sorterer inn under. Den er velspilt og dyktig fortalt, men samtidig får man følelsen av at handlingen har blitt til som et resultat av en serie praktiske utfordringer etter modell av Lars von Triers «De fem benspænd».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer