UT AV KOMFORTSONEN: Koit vil overraske kjæresten Rune Nathaniel med å synge for ham på danskebåten, og får moralsk støtte av programleder Samuel Massie. FOTO: Martine Haugland / Color Line
UT AV KOMFORTSONEN: Koit vil overraske kjæresten Rune Nathaniel med å synge for ham på danskebåten, og får moralsk støtte av programleder Samuel Massie. FOTO: Martine Haugland / Color LineVis mer

Anmeldelse: «Rett fra hjertet» er gla'-tv med høy putefaktor

Du skal være rimelig sjelelig bankerott for ikke å bli i godt humør av dette.

ANMELDELSE: Offentlige kjærlighetserklæringer, gjerne av den kreative og grandiose sorten, er en amerikansk eksportvare velegnet til å klimakse romantiske komedier, sprite opp pausene i idrettsarrangementer, og tvinge håpløse romantikere til å lyve og si at de fikk noe rusk i øyet. Det går vel knapt en dag uten at sosiale medier kan by på et nytt «Du vil ikke tro hvordan denne mannen gjenskapte hele «Hakuna Matata» på arbeidsplassen og fikk kollegene sine til å spille Timon og Pumba og Rafiki for å fri til sin disneygale kjæreste!»-klipp.

Rett fra hjertet

5 1 6
Søndag 28. august kl. 20
Beskrivelse:

Med hjelp fra programledere Solveig Kloppen og Samuel Massie går vanlige mennesker ut av egen komfortsone for å glede noen de er glad i.

Kanal:

TV 2

Se alle anmeldelser

Utenfor komfortsonen

«Rett fra hjertet» har gjort tv-program av sånt, og i hver episode møter vi to kjærlighetsblinde gærninger som er villige til å gå langt utenfor sin komfortsone for å vise hvor høyt de elsker sin hjertens utkårede. Noe mer logikk enn det er det ikke noe vits i å lete etter her, dette handler ikke om å gjøre noe høyverdig, edelt eller nødvendig for kjæresten – med mindre episode tre byr på en dramatisk tvist, er det ingen her som bestemmer seg for å donere bort en nyre til den de elsker eller noe i den duren. Her er det gesten i seg selv som har symbolverdi: «Du vil ikke tro hva disse menneskene utsetter seg selv for i kjærlighetens navn!»

Skepsis i fleisen

Så for oss selverklærte, gamle muggsopper som mener det alltid ligger en viss narsissisme, emosjonell imperialisme og eksponeringstrang i enhver slik gest, og at det bør være en egen sirkel i helvete reservert for alle dem som noensinne har vurdert å arrangere overraskelsesfest for oss, er det med andre ord grunn til å være skeptisk til et slikt konsept.

Etter et par minutter av «Rett fra hjertet» fikk jeg den skepsisen rett tilbake i fleisen.

Perfekt snåle deltagere

Castingen her, spesielt i første episode, er så god, den enkle dramaturgien så umiddelbart engasjerende (selv om det nærmer seg smertegrensen å strekke materialet ut over to kommersielle halvtimer), og deltagerne så perfekt snåle, åpenhjertige og inderlige, at det er umulig ikke å sitte der og heie på dem samtidig som man vrir seg i smerte.

Da Ragnhild, avtroppende kontaktlærer for en syvendeklasse, møter opp for første time i beatbox'ing sånn at hun kan lage stort lydshow for elevene sine på skoleavslutningen, er det bare å gripe til nærmeste pute (det finnes nemlig også en egen sirkel i helvete for lærere med cap'en på snei som hiphopper for elevene sine). Og da den smånervøse, umusikalske Koit har sin første sangtime for å forberede seg til han skal gå på scenen på danskebåten foran 600 publikummere og synge sin intetanende kjæreste Rune Nathaniels yndlingssang (Estlands eurovisionbidrag fra 2011, selvfølgelig), prøver man å klemme puten rundt hodet så den dekker både øyne, ører og sjel.

Gla'-tv

Men når det hele er over, uten å avsløre noe som helst om hvordan dette går (annet enn at «ofrenes» reaksjonsbilder i seg selv gir dette programmet livets rett), har man bare lyst til å klemme både deltagerne, alle rundt seg, og resten av verden. Dette er gla'-tv med høy putefaktor. Du skal være rimelig sjelelig bankerott for ikke å bli i godt humør av dette.