FEM BØKER: «En stjerne i det fjerne» er Roberto Bolaños femte bok på norsk. «Chilensk nokturne» kom i 2007 i Christian Rugstads oversettelse, diktsamlingen «De romantiske hundene» året etter, gjendiktet av Jan Jakob Tønseth og Kristina Solum. Hun også har gjort en bragd med oversettelsen av de store romanene «De ville detektiver» i 2010 og «2666» i 2015. Foto: Cappelen Damm
FEM BØKER: «En stjerne i det fjerne» er Roberto Bolaños femte bok på norsk. «Chilensk nokturne» kom i 2007 i Christian Rugstads oversettelse, diktsamlingen «De romantiske hundene» året etter, gjendiktet av Jan Jakob Tønseth og Kristina Solum. Hun også har gjort en bragd med oversettelsen av de store romanene «De ville detektiver» i 2010 og «2666» i 2015. Foto: Cappelen DammVis mer

Anmeldelse: Roberto Bolaño er en gnistrende forteller

Om poeter og detektiver i skyggen av et militærkupp.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Legenden vil ha det til at den chilenske dikteren Roberto Bolaño skrev romanen «En stjerne i det fjerne» på tre uker, etter at han fikk napp hos en forlegger i Barcelona. Forleggeren skal ha spurt Bolaño om han hadde en roman liggende klar, og Bolaño svarte ja. Dermed satte han seg ved skrivemaskinen.

Han hadde nettopp gitt ut sin roman nummer to, «Nazi-litteratur i Amerika». Den hadde vakt en viss oppsikt. Derfor var den spanske forleggeren på hogget. Takket være ham skrev Bolaño en av sine mange moderne, gnistrende originale fortellinger.

Oppdiktet litteraturhistorie

«Nazi-litteratur i Amerika» er en besk og satirisk oversikt over forfattere på den nord- og søramerikanske kontinentet med nazistiske sympatier. Poenget er at alle, både forfatterne og verkene deres, er diktet opp.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn