EVENTYR OG EROTIKK: Sture Dahlströms roman «Den galopperende svensken» kom ut i 1977. I Sverige, der han har et eget, meget aktivt, litterært selskap, kommer romanene hans stadig ut på ny. Nå står endelig Norge for tur. Foto: Anna-Stina Ehrenfeldt.
EVENTYR OG EROTIKK: Sture Dahlströms roman «Den galopperende svensken» kom ut i 1977. I Sverige, der han har et eget, meget aktivt, litterært selskap, kommer romanene hans stadig ut på ny. Nå står endelig Norge for tur. Foto: Anna-Stina Ehrenfeldt.Vis mer

Anmeldelse: Sture Dahlström er en spinnvill svenske med en gnistrende roman

For første gang på norsk.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Forfatteren Sture Dahlström (1922-2001) er en godt bevart svensk, litterær hemmelighet. Jazz-musiker, innehaver av en sagnomsust musikkforretning i Ystad, eventyrer og globertrotter, men først og fremst forfatteren av 18 bøker.

Han debuterte i 1961 med «Änglar blåser hårdt», en av de få jazzromanene i Norden, inspirert av amerikanske beatforfattere. Men Dahlström var mindre disiplinert, mer eksplosiv og mer hemningsløst erotisk i språket enn Jack Kerouac var i «On the Road», som er en av svenskens fremste inspirasjonskilder.

To ukjente svensker

Keroaucs beat-evangelium var blant annet forbildet for «Den galopperende svensken», som er Dahlströms første bok på norsk. Akkurat som Pelikanen Forlag har fanget opp den svenske forfatteren Carl-Henning Wijkmark (82) og utgitt to av hans romaner, har forlaget Spetakkel nå planer om å utgi flere bøker av den betydelig mindre prisbelønte Dahlström.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn