Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Anmeldelse: Sture Dahlström er en spinnvill svenske med en gnistrende roman

For første gang på norsk.

EVENTYR OG EROTIKK: Sture Dahlströms roman «Den galopperende svensken» kom ut i 1977. I Sverige, der han har et eget, meget aktivt, litterært selskap, kommer romanene hans stadig ut på ny. Nå står endelig Norge for tur. Foto: Anna-Stina Ehrenfeldt.
EVENTYR OG EROTIKK: Sture Dahlströms roman «Den galopperende svensken» kom ut i 1977. I Sverige, der han har et eget, meget aktivt, litterært selskap, kommer romanene hans stadig ut på ny. Nå står endelig Norge for tur. Foto: Anna-Stina Ehrenfeldt. Vis mer

Forfatteren Sture Dahlström (1922-2001) er en godt bevart svensk, litterær hemmelighet. Jazz-musiker, innehaver av en sagnomsust musikkforretning i Ystad, eventyrer og globertrotter, men først og fremst forfatteren av 18 bøker.

Han debuterte i 1961 med «Änglar blåser hårdt», en av de få jazzromanene i Norden, inspirert av amerikanske beatforfattere. Men Dahlström var mindre disiplinert, mer eksplosiv og mer hemningsløst erotisk i språket enn Jack Kerouac var i «On the Road», som er en av svenskens fremste inspirasjonskilder.

To ukjente svensker

Keroaucs beat-evangelium var blant annet forbildet for «Den galopperende svensken», som er Dahlströms første bok på norsk. Akkurat som Pelikanen Forlag har fanget opp den svenske forfatteren Carl-Henning Wijkmark (82) og utgitt to av hans romaner, har forlaget Spetakkel nå planer om å utgi flere bøker av den betydelig mindre prisbelønte Dahlström.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?