Anmeldelse: «The Nice Guys»

Crowe og Gosling stuper lykkelig inn i slapsticken.

FILM: Det meste slenger i «The Nice Guys». Buksebena, menneskene. Men de beholder et forbilledlig alvorlig oppsyn mens de snubler inn i det ene kaoset etter det andre.

Halvgode detektiver
Det er syttitall, og Los Angeles duver med i diskorytmene. March (Ryan Gosling) og Healy (Russell Crowe) er to halvgode privatdetektiver som leter etter samme forsvunne jente, noe som fører først til knuff, så til konkurranse og så til kompaniskap. Jakten går gjennom alskens luvete bransjer og glossy bassengfester mens de to forsøker å virke mer verdensvante og kompetente enn de er, og ikke tenke for mye på hvor mange moralske grenser de vingler over for i det hele tatt å holde butikken i gang.

March er dessuten enkemann og alenefar for den uhyre åndsnærverende tenåringen Holly (Angourie Rice), som han tar seg av med en høyst personlig miks av ansvarsfølelse, åndsfraværendhet og konstant promille.

Lekne Crowe og Gosling
«The Nice Guys» er en tøysete krimkomedie, med vekt på tøysete. Det ramles mye. Men det ramles på elskelig vis, og med upåklagelig timing. Til tross for betydelige mengder vold og nakenhet, fremstår det hele som både oppriktig og uskyldig; en henrykt, lys lek med syttitallets noir. Crowe og Gosling har lagt selvhøytideligheten i skuffen og stuper lykkelig inn i slapsticken. Regissør og manusforfatter Shane Black var da også mannen som skrev «Dødelig våpen»-filmene på åttitallet, og har ikke mistet teften for guttete tull.

Selve mysteriet de skal løse, blir mindre og mindre viktig, både for dem og de som ser på. Kim Basinger seiler stivt inn på et tidspunkt. Selv om det er artig å se henne sitte overfor Russell Crowe igjen, som et blunk til det sitrende samspillet deres i «L.A. Confidential», har hun lite og gjøre og synes ikke å vite hvordan hun skal gjøre det.

Men det viktige her er ikke hvem som har drept hvem, men hvor mye som kan gå galt under en forfølgelse med pistol, hva slags onelinere som kan hoies gjennom et summende festlokale, og hvor kule biler som kan fomles til å kollidere inn i et tre. Det er bare koselig med rot  når det er stelt i stand av så ryddige hender.

«The Nice Guys» hadde verdenspremiere under filmfestivalen i Cannes i dag. Norsk kinopremiere er 10. juni.

Anmeldelse: «The Nice Guys»