NY HBO-KRIM: Her er traileren til den nye krimserien «The Night of». Dagbladets anmelder har gitt den terningkast 5. Video: Youtube / HBO Vis mer

Anmeldelse: «The Night of»

HBOs nye krimserie er omhyggelig detaljert, helt på grensen til omstendelig

Den naive og litt klønete pakistansk-amerikanske collegestudenten Nasir tyvlåner farens taxi for å dra på fest på Manhattan. Han ender i stedet med å bli med en vakker jente hjem. Hun serverer tequila og dop, de har sex, og da han våkner finner han henne brutalt drept.

«The Night Of»

5 1 6
10. juli 2016
Beskrivelse:

HBO-krim i åtte deler som følger den mistenkte, familien hans, etterforskerne og juristene i en drapssak.

Kanal:

HBO

Se alle anmeldelser

Han rømmer i panikk, men da politiet stopper ham for en ulovlig venstresving finner de drapsvåpenet på ham. Vitner og DNA knytter ham til åstedet. Saken virker klokkeklar.

True crime-sjangeren er het om dagen, med «Making A Murderer», «The Jinx,» og podcasten «Serial». HBOs nye krim, den åtte episoder lange og tørt titulerte «The Night Of», basert på britiske «Criminal Justice», er i form beslektet, men her er det snakk om dramatisering av en fiktiv drapssak. Sånn sett er den en formmessig antitese til vårens snakkis «The People v. OJ Simpson».

Der OJ peiset på med fullt krimklisjévolum og gjorde en reell drapssak til sirkus og de involverte til klovner i manesjen, viser «The Night Of» langt mer respekt for sitt oppdiktede rollegalleri, og er mer nøktern og mindre førende i formen. Skuespillet er dempet, tempo er utstudert langsomt, og kamera er iskaldt allseende.

Serien er krim, rettssalsdrama, fengselsserie og familietragedie i ett. Den vil vise rettferdighetens langsomme tannhjul — en frase som ofte nevnes — rører på seg, og fortelle en kompleks og realistisk historie om kriminalrettslige prosesser, paradokser og urettferdigheter i USA. Hver minste lille ting som kan ha betydning for saken dveles ved.

Selv om første episode med sine 80 minutter er seig, fungerer grepet godt utover serien, takket være et smart (og omhyggelig researchet) manus, trygg regi og et rikt og passe sært rollegalleri, ledet an av Riz Ahmed som Nasir, Bill Camp som etterforskeren Box, og John Torturro som Nasirs advokat, en sjuskete ambulansejeger med hjertet på rett sted og eksemen fra helvete.

Alt er høykvalitet, men så står også den Oscar-vinnende manusforfatteren Steven Zaillian («Schindlers Liste») og krimforfatteren Robert Price bak serien, godt hjulpet av fotografen Robert Elswit («There Will Be Blood»).

Der OJ var ADHD-krim, er «The Night Of» omstendelig og detaljfokusert på grensen til tvangsnevrotisk. Det at to så diametralt ulike tilnærminger til noe som på overflaten er ganske likt kan fungere så godt, er en påminner på at kvalitet ikke handler om hva en serie vil fortelle, men hvordan den forteller det