HOVEDPERSON: Amin Senatorzado har krysset Middelhavet flere ganger i smuglerbåter. Sammen med tre andre skuespillere har Amin rekosntruert den strabasiøse seilasen i gummibåten. Han er også en av hovedpersonene i Åse Brandvolds dokumentarbok om afghanerne fra asylmarsjen, "En flukt som aldri tar slutt". Foto fra teaterstykket, Scanpix.
HOVEDPERSON: Amin Senatorzado har krysset Middelhavet flere ganger i smuglerbåter. Sammen med tre andre skuespillere har Amin rekosntruert den strabasiøse seilasen i gummibåten. Han er også en av hovedpersonene i Åse Brandvolds dokumentarbok om afghanerne fra asylmarsjen, "En flukt som aldri tar slutt". Foto fra teaterstykket, Scanpix.Vis mer

Anmeldelse: To nye bøker viser oss menneskene i massene av flyktninger

Den ene er uvanlig god.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Når vi står overfor en ufattelig mengde folkevandrere som strømmer inn gjennom alle åpninger, inn dit hvor det er håp og velstand, respekt og fred, helse og utdanning, er det første instinktet å se bare skog, ingen trær. Det er massene, det er de store tallene vi ser komme.

En slik synsmåte er behagelig, men også truende. Vi slipper å ta de unike enkeltskjebnene inn, men samtidig blir mengden en grå, tung lava som bare flommer og flommer. Vi dehumaniserer dem, gjør dem til skadedyr, og øker dermed angsten.

Dugnadsprosjekt

«Flukt» er et stort prosjekt fra Spartacus forlag, der omlag 40 pressefolk formidler flyktninghistorier. Boka ønsker å motvirke dehumaniseringen ved å vise fram enkeltmennesker som har opplevd flukt. Slik skal folk bedre forstå kostnadene og lidelsene flukt medfører. De er mennesker, de som har måttet forlate det de hadde. De har vært gjennom tortur og røverier og har betalt enorme summer til fiksere og triksere for å få hjelp over grensene.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn