Du leser nå Dagbladet Pluss

Anmeldelse: To nye bøker viser oss menneskene i massene av flyktninger

Den ene er uvanlig god.

HOVEDPERSON: Amin Senatorzado har krysset Middelhavet flere ganger i smuglerbåter. Sammen med tre andre skuespillere har Amin rekosntruert den strabasiøse seilasen i gummibåten. Han er også en av hovedpersonene i Åse Brandvolds dokumentarbok om afghanerne fra asylmarsjen, "En flukt som aldri tar slutt". Foto fra teaterstykket, Scanpix.
HOVEDPERSON: Amin Senatorzado har krysset Middelhavet flere ganger i smuglerbåter. Sammen med tre andre skuespillere har Amin rekosntruert den strabasiøse seilasen i gummibåten. Han er også en av hovedpersonene i Åse Brandvolds dokumentarbok om afghanerne fra asylmarsjen, "En flukt som aldri tar slutt". Foto fra teaterstykket, Scanpix.Vis mer

Når vi står overfor en ufattelig mengde folkevandrere som strømmer inn gjennom alle åpninger, inn dit hvor det er håp og velstand, respekt og fred, helse og utdanning, er det første instinktet å se bare skog, ingen trær. Det er massene, det er de store tallene vi ser komme.

En slik synsmåte er behagelig, men også truende. Vi slipper å ta de unike enkeltskjebnene inn, men samtidig blir mengden en grå, tung lava som bare flommer og flommer. Vi dehumaniserer dem, gjør dem til skadedyr, og øker dermed angsten.

Dugnadsprosjekt

«Flukt» er et stort prosjekt fra Spartacus forlag, der omlag 40 pressefolk formidler flyktninghistorier. Boka ønsker å motvirke dehumaniseringen ved å vise fram enkeltmennesker som har opplevd flukt. Slik skal folk bedre forstå kostnadene og lidelsene flukt medfører. De er mennesker, de som har måttet forlate det de hadde. De har vært gjennom tortur og røverier og har betalt enorme summer til fiksere og triksere for å få hjelp over grensene.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

5 UKE*

HELGEKUPP

5 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 5 UKE*

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

5 UKE* 5 kr per 5 uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.