Anmeldelse: «Under sanden»

Nedgravde miner er en effektfull metafor for irrasjonelle, ukontrollerbare følelser, men danske «Under sanden» desarmeres for tidlig.

Premiere: 3. december 2015. Følg filmen på Facebook: https://www.facebook.com/undersandet #undersandet #landofmine #unterdemsand Følg Nordisk Film: ... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Mens norske filmer og TV-serier om Andre verdenskrig fortsatt i stor grad handler om å underbygge og popularisere nasjonale myter, heller trenden i de fleste andre europeiske land i retning av en nyansering og problematisering av den tradisjonelle framstillingen av krigen som en konflikt mellom mørkets og lysets krefter.

Martin Zandvliets «Under sanden» forteller historien om en gruppe unge tyske soldater som tvinges til å rydde danske strender for miner, og føyer seg med det inn i dette mønsteret av nye perspektiver på Det tredje riket.

NedgravdFilmen utspiller seg etter aksemaktenes kapitulasjon, og åpner med at en dansk sersjant kommer kjørende langs en kolonne av avvæpnede tyske soldater som marsjerer tilbake i retning hjemlandet. Han får øye på en soldat som bærer på et dansk flagg, og med en villskap utløst av fem år med oppdemmet sinne og ydmykelse, slår han tyskeren til blods, før han tar det blodstenkede flagget og kjører videre.

Sersjanten er Carl Rasmussen (Roland Møller), og hans antipatier mot nabofolket utfordres når han får ansvaret for en gruppe krigsfanger som skal rydde en strand for tusenvis av tyske miner. Samtlige av de tyske fangene er nemlig tenåringer, og uansett hvor mye hat han har bygget opp mot okkupasjonsmakten, blir det stadig vanskeligere for Rasmussen å holde fangene ansvarlige for nazistenes gjerninger når han blir vitne til hvordan den ene unggutten etter den andre sprenges i filler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer