Det moderne hyttelivet henger sammen med årtusenlange tradisjoner. Også våre forfedre flyttet seg med årstidene - for å gjete, fiske, hogge tømmer og slå graset. Å dra på hytta i vår tid kan både være nytelse og avslapning, og en leting etter nøysomhet og noe ekte, viser Arne Lie Christensen i boka «Ut i det fri». Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Det moderne hyttelivet henger sammen med årtusenlange tradisjoner. Også våre forfedre flyttet seg med årstidene - for å gjete, fiske, hogge tømmer og slå graset. Å dra på hytta i vår tid kan både være nytelse og avslapning, og en leting etter nøysomhet og noe ekte, viser Arne Lie Christensen i boka «Ut i det fri». Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Anmeldelse: «Ut i det fri» er en lun og lærd bok om våre dypeste drivkrefter

Utferdstrang og hytteliv.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Den erfarne etnologen Arne Lie Christensen har skrevet en sjenerøs forundringspakke av en bok om friluftsliv og hytter — til fjells, i skogen og ved sjøen. Her trekkes linjer mellom ulike former for utferdstrang, for overklasse og arbeider, for middelklasse og bønder.

Forfatteren klarer å tegne et motsetningsfylt bilde av trangen til å reise bort og oppleve noe annet. Han analyserer det tradisjonelle livet på setrene, i rorbuer og i tømmerhoggernes koier, dit man dro for å utnytte årstidenes skiftninger, stilt opp mot finans- og handelsborgerskapets, eller aristokratiets, planmessige idyllisering av naturen.

Behagelig slaraffenliv

I utferdstrangen ligger det både et driv mot behagelig slaraffenliv — som på luksuriøse badeanstalter og høyfjellshotell — og et ønske om å leve enkelt, «tarvelig», nøysomt, i naturen.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn