NY SJANGER: Lars Mæhle er blant annet kjent for den prisbelønte fantasyfortellingen «Landet under isen». Nå prøver han seg på en ny, tidsriktig sjanger. Foto: SAMLAGET
NY SJANGER: Lars Mæhle er blant annet kjent for den prisbelønte fantasyfortellingen «Landet under isen». Nå prøver han seg på en ny, tidsriktig sjanger. Foto: SAMLAGETVis mer

Anmeldelse: Uvanlig krass kritikk av norsk miljøpolitikk i ny ungdomsroman

Jens Stoltenberg får gjennomgå.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Lars Mæhle er en særs ambisiøs ungdomsbokforfatter, aller mest kjent for de to fantasybøkene om «Landet under isen», så vidtfavnende at de sprengte seg ut av sjangermalen.

Det samme gjør «Bouvetøya 2052», bare med en annen og mye mer tidsriktig mal. Dette er en miljødystopi, altså en dyster framtidsskildring om en skakkjørt verden.

Slik skriver han seg inn i den største trenden på ungdomsbokfronten for tida, men han nøyer seg ikke med det. «Bouvetøya 2052» forsøker også å være både cyber-punk og psykologisk thriller. Mæhle pøser på med bakgrunnsinformasjon, innviklede premisser og innfløkte «The Matrix»-aktige omdreininger, og til tider blir det tungt å henge med.

Realityprogram

Vi er i år 2052, i en verden sterkt preget av klimaendringer. Østlige styresmakter forsøker desperat å redde kloden, men i oljediktaturene Norge, Sverige og Skottland er det forbudt å snakke om grønn teknologi. Samtidig, på Bouvetøya i Sørishavet, møtes fem ungdommer fra hver verdensdel til et realityprogram initiert av en kinesisk milliardær. De skal løse livsfarlige oppgaver, og skrive rapporter om klima og miljøvern, selvsagt.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn