Anmeldelse: «Vacation»

Morsomme vitser pakket rundt en meningsløs historie.

FILM: Det sies at historien gjentar seg — først som tragedie, deretter som farse, og så i det uendelige som et forsvar for kapitalisme. I «Vacation» er det komedien om en familie på biltur gjennom USA som gjentar seg — 32 år etter at familien Griswold først tok turen i filmen som på norsk het «Hjelp, vi må på ferie!».

Reprise Ed Helms spiller Rusty Griswold, som i et forsøk på å sveise familien tettere sammen bestemmer seg for at han, kona Debbie (Christina Applegate) og sønnene Kevin og James skal reise fra Chicago til California for å besøke fornøyelsesparken Walley World. Dette er den samme turen Chevy Chase, Beverly D'Angelo og Anthony Michael Hall (i rollen som Rusty) gjorde i den første av «Vacation»-filmene, og reiseruta er kun én av mange referanser til Harold Ramis' film fra 1983.

Det er imidlertid ikke nødvendig å ha sett noen av de foregående filmene for å sette pris på «Vacation», for i likhet med så mange andre amerikanske komedier som når norske kinoer, er plottet lite annet enn et påskudd for frittstående vitser. Og hva gjelder tone og humor, slekter «Vacation» mer på Ed Helms-komedien «We're The Millers» enn på filmen den henter sitt navn fra.

Uinspirert Det er mange morsomme vitser i «Vacation», og de fleste av dem har fått plass i traileren. Og når man tar i betraktning at kjernefortellingen er et opptint familiedrama fra 80-tallet — og at den dermed føyer seg inn i rekken av Hollywood-komedier som krever at publikum lever seg inn i et uinspirert sjangerplott filmene selv ikke makter å ta på alvor — sier det seg selv at «Vacation» er en forglemmelig affære.

Det finnes ikke én eneste vits i «Vacation» som motiverer dette plottet — enn si spillefilmformatet — og med tanke på hvor mange gode situasjonskomedier amerikanerne til enhver tid produserer, er det vanskelig å komme på gode grunner til å betale penger for å se akkurat disse vitsene på kino.