Anmeldelse: «Vigeland+Munch» på Munchmuseet

Stillferdig, men lærerikt.

MØTE: Livssyklusen med dertil hørende erotikken og den smertens kjærligheten, sykdommen, angsten og døden er gjengangermotiver i Munch og Vigelands kunst. Utstillingen er den tredje i serien som startet med Munch + Melgaard og Munch + van Gogh.
MØTE: Livssyklusen med dertil hørende erotikken og den smertens kjærligheten, sykdommen, angsten og døden er gjengangermotiver i Munch og Vigelands kunst. Utstillingen er den tredje i serien som startet med Munch + Melgaard og Munch + van Gogh. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KUNSTUTSTILLING: Etter skandalefesten med Bjarne Melgaard og superstjernemøtet med van Gogh er Munchmuseets «+Munch»-serie tilbake i et mer normalisert, musealt leie.

Sistemann ut i utstillingsrekka, der Edvard Munch settes i stevne med andre gamle og nye hannløver i kunsten, er Munchs samtidige kollega og konkurrent, billedhuggeren Gustav Vigeland.

Koblingen disse to imellom er nærmest selvsagt. Ikke bare virket de samtidig, i samme by, og skulle ganske snart bli de to mest prominente kunstnerne innenfor hver sin uttrykksform i Norge.

De arbeidet også med mange av de samme temaene, og for den med alminnelig kjennskap til de to, er de felles anliggendene ingen nyhet: Livssyklusen med dertil hørende erotikken og den smertens kjærligheten, sykdommen, angsten og døden er gjengangermotiver i Munch og Vigelands kunst.

Dessuten har de begge satt sine evige merker på hovedstaden, først og fremst Vigeland i Frognerparken, men Oslo er i tillegg tilnærmet unik i verden som kan skilte med hele to enmannsmuseer.

Det som nok ikke er så kjent, er omfanget av disse fellespunktene. Kurator for utstillingen, Trine Otte Bak Nielsen har gjort et omfattende arbeid med å grave i arkiver og magasiner, både på Munchmuseet og Vigeland-museet, og funnet brev og skisser som viser nye sider ved disse to bautaene i norsk kunsthistorie, som også kaster nytt lys over forholdet de to imellom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.