Anmelder egne bøker på nettet

Da Amazon offentliggjorde navnene på bokanmelderne sine ble det ramaskrik. Forfatterne anmeldte seg selv.

(Dagbladet.no): Nettbokhandleren Amazon har en tjeneste hvor leserne anonymt kan anmelde bøkene. Men da den canadiske butikken offentliggjorde navnene på de anonyme anmelderne dukket det opp noen overraskelser.

«En leser fra Chicago» hadde delt ut fem stjerner til John Rechys bok «The Life and adventures of Lyle Clemens». Leseren fra Chicago het egentlig John Rechy, skriver The Guardian.

Flere andre forfattere ble avslørt som rosende anmeldere av venners bøker. Selv er ikke Rechy i humør til å ta selvkritikk.

- At hvem som helst får lov til å levere en ødeleggende anmeldelse av en bok helt anonymt, er helt absurd for meg, sier Rechy til The New York Times.

- Hvordan slå tilbake? Bare gå inn og motbevis det selv.

I går var det innrømmelsestid for forfattere. Flere medga å ha jukset litt på andre områder, men ingen ville innrømme at de hadde anmeldt egen bøker på Amazon.

- Da jeg var 22 skrev jeg en artikkel i The Spectator om å jobbe i en bokhandel, og jeg kan huske at jeg skrev et leserbrev i et annet navn til avisa om artikkelen. Jeg har også anmeldt bøker under pseudonym, men det var fordi jeg anmeldte den samme boka for to forskjellige aviser, og jeg ville forsikre meg om at jeg fikk betalt per anmeldelse, sier forfatteren og anmelderen DJ Taylor.

De fleste forfatterne er enige om at å anmelde egne bøker er en ganske simpel måte å øke salget på. Men professor Lisa Jardine vil ikke fordømme Rechy og andre selvanmeldere.

- Det finnes ikke noe umoralsk i dette. Det er en markedsføringsnettside. Da kan du like gjerne si at det er umoralsk å selge egne ting på e-Bay, sier Jardine. Hun mener publikumsanmeldelser har laget en helt ny sjanger og lesernysgjerrighet i USA.

- I USA er anmelderovervåking på Amazon blitt en sport, og det har vært noen fantastiske avsløringer. En amerikansk forfatters eks-kone fortalte historien om alle hans sidesprang inn i anmeldelsen sin. Det tok nesten pusten fra meg, sier Jardine.

  • Etter drøssevis av protester fra avslørte anmeldere lover Amazon i Canada at de aldri mer skal avsløre anmeldernes identitet.
SELGER NOEN BØKER: Amazon omsetter tusenvis av bøker hver dag. Men stole på leseranmeldelsene kan du ikke.