Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmelder Erlend Loes bok på nytt

Aftenposten anmeldte uferdig Kurt-bok.

NY SJANSE: Erlend Loes nye barnebok får ny vurdering i Aftenposten, etter at de onsdag trykket en anmeldelse basert på et uferdig manus.

Foto: ERLING HÆGELAND / Dagbladet
NY SJANSE: Erlend Loes nye barnebok får ny vurdering i Aftenposten, etter at de onsdag trykket en anmeldelse basert på et uferdig manus. Foto: ERLING HÆGELAND / Dagbladet Vis mer

||| (Dagbladet): Aftenposten fikk kritikk fra flere hold etter å ha trykket en anmeldelse av Erlend Loes nye barnebok «Kurt kurér» på onsdag. Anmeldelsen var basert på et uferdig manus, som anmelder Morten Haugen mottok konfidensielt som medlem av Brageprisjuryen.

Haugen erkjente etter hvert at han hadde blandet rollene, og valgte å trekke seg fra juryen.

Anmeldes på nytt
Nå har også Aftenposten bestemt seg for å anmelde boka om igjen. Det skriver Dagsavisen i dag.

-  Vi har bestemt oss for å anmelde Erlend Loes bok på nytt. Den ble anmeldt på sviktende premisser. Det tar vi konsekvensen av, sier kommentarleder i Aftenpostens kulturavdeling, Torstein Hvattum, til Dagsavisen.

Den opprinnelige anmeldelsen var forholdsvis negativ. Haugen kalte boka «i beste fall et hvileskjær», og konkluderte med at den ikke var Loe på sitt beste.

Erlend Loe reagerte særlig sterkt på at boka var anmeldt uten at anmelderen hadde sett illustrasjonene. Fristen for å sende inn manus til Brageprisjuryen var så tidlig at forlaget bare rakk å sende inn en ren tekstversjon.

- Å anmelde ei barnebok med rundt 140 illustrasjoner av Kim Hiorthøy — en anerkjent illustratør — uten å ha sett illustrasjonene, er i beste fall veldig useriøst gjort. Det er vanskelig å forstå at det går an. Det er jo en devaluering av den ene halvdelen av boka som helt grotesk. Det går imot det man har jobbet for i mange år, nemlig at barne- og ungdomsbøker skal tas på alvor, sa Loe til Dagbladet på onsdag.

Annerledes med Brageprisen
Han mente det var annerledes å sende inn et uferdig manus til en prisjury, selv om også de burde ha fått den endelige versjonen.

- Juryen kunne jo velge å legge manuset til side fordi det ikke var komplett, det ville verken skade eller hjelpe boka, sa han.

Loe sier i dag til Dagsavisen at han i framtiden vil insistere på at det på uferdige manus som sendes ut som leseeksemplarer blir skrevet med stor skrift at de ikke under noen omstendigheter skal kunne brukes til en anmeldelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media