Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmelder og kulturredaktør i tottene på hverandre

Kulturredaktør Geir Vestad svarer på kritikken fra Cathrine Krøger.

KRITISK: Dagbladets bokanmelder er kritisk til Geir Vestads dekning av saken rundt Wenche Hagabakkens bok «Mor, jeg vil hjem». Foto: NTB Scanpix
KRITISK: Dagbladets bokanmelder er kritisk til Geir Vestads dekning av saken rundt Wenche Hagabakkens bok «Mor, jeg vil hjem». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Cathrine Krøger skriver i dag i en kommentar at hennes slakt av Wenche Hagabakkens bok «Mor, jeg vil hjem» har skapt debatt.

Den selvbiografiske boka «Mor, jeg vil hjem» omhandler forfatterens kamp mot depresjoner, angst og selvmordstanker etter morens død. Krøger argumenterer med at den er for utleverende, mens mange mener hun i sin anmeldelse går til angrep på forfatteren.

STRIDENS KJERNE: Wenche-Britt Hagabakkens bok «Mor, jeg vil hjem». Foto: Aschehoug
STRIDENS KJERNE: Wenche-Britt Hagabakkens bok «Mor, jeg vil hjem». Foto: Aschehoug Vis mer

Kritikken er blant annet omtalt i Hamar Arbeiderblad, der Krøger kritiseres for å stigmatisere forfatteren.

I sin kommentar kritiserer Krøger blant andre Hamar Arbeiderblads kulturredaktør Geir Vestad for dekningen rundt Hagaløkkens bok. Krøger mener Vestad blander rollene som anmelder og journalist.

- Ikke slik i hovedstadsavisene

- Etter anmeldelsen valgte han å lage en journalistisk sak, som jeg mener han aldri skulle ha laget, når han også har anmeldt boka. Det er ikke slik man driver i hovedstadsavisene, sier Krøger.

Hun stiller spørsmål ved om dette betyr at man ikke kan stole på lokalavisenes anmeldelser.

Om Geir Vestad har fulgt de samme habilitetskravene som i en hovedstadsavis, kan han ikke svare på.

- Det vet jeg ikke. Jeg kjenner ikke habilitetskriteriene for hovedstadsavisene, sier Vestad til Dagbladet.

Han mener imidlertid anmeldelsene i Hamar Arbeiderblad er troverdige.

- Vi vurderer bøkene ut fra bøkene, ikke om vi kjenner forfatterne. Vi prøver å være ekstra oppmerksomme på å ikke være for positive når det er lokale utgivelser som skal anmeldes, nettopp fordi dette er ei problemstilling vi stadig møter, sier han.

- Går ut over leserne

I etterkant av anmeldelsen av Hagabakkens bok, publiserte Hamar Arbeiderblad to oppfølgingssaker. En kommentar skrevet av Hagabakkens samboer Per Skarderud, som blant annet beskylder Krøger for å gjøre et poeng av at forfatteren av «Mor, jeg vil hjem» ikke er i mental balanse, og derfor burde vært spart for utgivelsen.

Den andre publikasjonen var en redaksjonell sak, skrevet av Geir Vestad, som omtaler striden om Krøgers anmeldelse.

- Måten dette er blitt dekket på går først og fremst ut over leserne som ikke lenger kan stole på anmeldelsene, og de andre forfatterne som ikke kjenner noen innad i redaksjonene, sier Krøger og fortsetter:

- Geir Vestad gjør det vanskelig for leserne å skille mellom hva som er anmelderi, promotering og vennetjenester når han ikke tydelig skiller mellom sin rolle som anmelder og som kulturjournalist.

Dette avviser Vestad.

- Det er sånn som kan diskuteres, om jeg ikke burde ha skrevet den anmeldelsen. Hagabakken og jeg holdt forfatterkurs sammen for noen år siden. Jeg kjenner henne som jeg kjenner andre forfattere som skriver i Hedmark. I Hamar er det vanskelig å ikke kjenne mange av dem man møter i arbeidet. Målet er å prøve å ha et skille og ikke la det innvirke på bedømmelsen, sier Vestad.

- Ble diskutert i redaksjonen

Han viser til at det i forkant av anmeldelsen ble diskutert innad i redaksjonen om han var rette mann til å skrive den. Ifølge Vestad ble det konkludert med at det skulle gå bra.

- Vi tok det opp og vurderte det slik at jeg ikke har vært borti arbeidet med boka hennes i det hele tatt, og derfor kunne skrive anmeldelsen, sier han.

Han forteller at redaksjonen tilstreber at den som anmelder ikke gjør redaksjonelle saker. Likevel skrev han altså saken om striden rundt Krøgers anmeldelse.

Krøger kritiserer ham for en skjev dekning av saken, og mener at han har unnlatt å bruke de mest presise og nyanserte sitatene hennes. Hun mener også at han indirekte sier hun har tatt feil i sin anmeldelse.

- Om det var riktig av meg å skrive den redaksjonelle saken i ettertid, kan man også diskutere. Det var tre forskjellige stemmer i den artikkelen; Krøger, Skarderud og forlaget. Den redaksjonelle saken er ikke et angrep på Krøger, og handler ikke om at hun tar feil i sin anmeldelse eller ikke. Det står ingen steder, sier Vestad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!