Anmelder rapper etter at han sa «fuck jøder» fra scenen

Ervin Kohn mener Kaveh fremmer hat mot jøder.

Anmelder rapper etter at han sa «fuck jøder» fra scenen
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ervin Kohn, forstander i Det Mosaiske Trossamfund og andre nestleder ved Antirastisk senter, anmelder uttalelsene til som rapperen Kaveh kom med i forbindelse med en konsert fredag forrige uke.

Det var fra scenen under en konsert i Stensparken i Oslo at Kaveh sa «fuck jøder».

- Jeg anmelder uttalelsene etter staffelovens paragraf 185 som setter et forbud mot hatefulle ytringer. «Fuck jøder» er ikke så lett å oversette til norsk, men i denne sammenhengen vil det være «Til helvete med jødene». Det er en uttalelse som er hatefull, for den fremmer hat mot jøder, sier Kohn til Dagbladet.

Sjokkerte

Kaveh gikk på scenen i Stensparken som siste og største artist under Haugenfestivalen, en festival rettet mot barn og ungdom, fredag kveld. Under konserten sjokkerte han arrangøren med denne uttalelsen, som er gjengitt av Bydel St. Hanshaugen:

- Er det noen muslimer her? Eid Mubarak til dere.

- Er det noen kristne her? spurte artisten uten å få noe svar.

- Er det noen jøder her? spurte han, før han tok en liten pause.

- Fuck jøder.

Uttalelsen mottok ikke umiddelbar respons fra publikum, men etter en liten pause sa artisten:

- Nei da, bare kødda. Vi er alle guds barn.

Christine Thune i Bydel St. Hanshaugen forklarte til Dagbladet at hendelsen kom veldig brått på.

- Vi synes dette er ekstremt overraskende, og veldig, veldig beklagelig. Vi tar selvfølgelig fullt og helt avstand, og er veldig lei oss over at dette ble avslutningen på et ellers veldig hyggelig arrangement.

Kaveh har også nylig ytret seg om jøder i en Twitter-melding-.

Reagerer på uttalelse

Artisten sa til Dagbladet da hendelsen ble kjent, at han ikke er noen jødehater.

- Det siste jeg vil, er å dyrke motsetninger, og dersom det var noen av de yngre barna som virkelig ble støtt eller følte noe form for ubehag, så vil jeg veldig gjerne møte dem personlig på tomannshånd og beklage, uttalte Kaveh.

Denne uttalelsen reagerer Kohn på.

- Han beklager andres følelser, ikke sin egen handling. Men folk tar ansvar for egne følelser, og du kan bare unnskylde egne handlinger og egne ord, og det har han ikke gjort. For å beklage må han erkjenne at det han sa var galt, sier Kohn.

- Barn ser opp til sine idoler. Våre myndigheter har erkjent problemet med antisemittisme og laget en handlingsplan går fra 2016 til 2020. Det han sier spenner bein under mye av det arbeidet..

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer