Anmelder TV2 for ulovlig avlytting

Først anmeldte stortingsrepresentant Jan Simonsen TV2 og Gerhard Helskog for injurier. Nå har han levert inn nok en anmeldelse - denne gang for ulovlig avlytting.

Jan Simonsen føler seg krenket. 26. november anmeldte han Gerhard Helskog til politiet for ulovlig avlytting av sitt stortingskontor. TV2 sitter på lydbåndopptak av et møte mellom Jan Simonsen, daglig leder Ivar Berge fra homoklubben Enka, og en av TV2s kilder.

- Forkastelig privatliv

Bakgrunnen er at «Rikets tilstand» høsten 2001 sendte to programmer om Jan Simonsen. Der hevdet TV2 at Simonsen levde et moralsk forkastelig privatliv. Ifølge TV2 skulle Simonsen ha deltatt på ulovlige nachspiel med unge gutter og seksuelle utskeielser, og ha latt seg smøre med gratis øl for å skaffe Enkas daglige leder, Ivar Berge, skjenkebevilling.

Programmet resulterte i at Simonsen ble ekskludert fra Frp. Jan Simonsen saksøkte derfor TV2 og Carl I. Hagen. Men først innkalte han en av TV2s kilder, 21 år gamle Stephen Green, til et møte. Hensikten var å få bartenderen fra Enka til å trekke tilbake påstandene han kom med i «Rikets tilstand».

Drapstruet

- To dager før dette møtet ble jeg drapstruet av Ivar Berge. TV2 foreslo at jeg av sikkerhetshensyn skulle ha på meg opptaksutstyr, sier Green.

Under møtet med Simonsen ble Green satt under sterkt press.

Dagbladet sitter på utskriften fra det 50 minutter lange møtet. I løpet av møtet blir ordet rettssak, erstatning, fengsel og tilsvarende ord brukt 47 ganger av Jan Simonsen.

- Hvis det ikke var for TV2 hadde jeg sikkert ikke klart å stå imot presset. Jeg kunne ikke trekke mine uttalelser. Det jeg sa i programmet, er det jeg har opplevd og følt, sier Green.

- Det alvorlige i denne saken er at det blir brukt uetiske metoder. Uansett hva som kan ha vært motivet, er det helt forkastelig. For meg er det personlig belastende at jeg ikke kan føre en konfidensiell samtale. Det gjør at man aldri kan føle seg trygg, sier Jan Simonsen . Derfor har han nå anmeldt saken.

Ville beskytte

- Vi utstyrte Stephen Green med opptaksutstyr for å beskytte ham. Det er ett år siden dette møtet. Vi har aldri hatt til hensikt å offentliggjøre lydbåndopptakene. I august ga vi beskjed om at vi ønsket å legge dem fram i retten som bevis på at Berge har opptrådt truende, og at Simonsen har forsøkt å påvirke vitner, sier reporter Odd Isungset i TV2.

TV2 får støtte av generalsekretær Nils Øy i Norsk Redaktørforening.

- Det er ikke ulovlig å ta opp samtaler man selv er med i. Jeg synes det er etisk greit, og kanskje også aktverdig av TV2 å bistå denne gutten, sier Øy.

ANMELDER: Jan Simonsen vs. Gerhard Helskog.