Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Anmeldere bør vise ansikt

Bagatelle-chef Eivind Hellstrøm mener restaurantanmelderne i de norske avisene bør tørre å stå fram med fullt navn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Hvorfor skal restaurantanmeldere være anonyme, når andre anmeldere ikke er det?». Det er et av spørsmålene Eivind Hellstrøm stiller i en artikkel i fagbladet Horeca meny.

- Hvis anmelderen står fram med fullt navn, vil kredibiliteten på restaurantanmeldelsene bli bedre. Men det er ikke dermed sagt at restaurantspaltene blir umiddelbart bedre, sier Hellstrøm til Dagbladet.

Hva er det man egentlig vil med restaurantanmeldelsen? spør stjernekokken.

- Er man ute etter å fylle eller tømme restaurantene? Anmelderne er alt for oppsatte på å finne feil ved restaurantene, istedet for å lete etter de positive sidene. Det virker også som avisene synes det er spennende å være ekstra krass mot restauranter som har stjerner i Michelin-guiden. Da synes jeg avisene henfaller til sensasjonsjournalistikk.

Få gode anmeldere

Hellstrøm mener det er få gode restaurantanmeldere i Norge.

- Det virker litt tilfeldig hvilke journalister avisene sender for å besøke restaurantene. Mange av anmeldelsene er skrevet av journalister som ikke har kompetanse til å gjennomføre tester av restauranter.

At anmeldelsen er basert på et enkeltstående besøk, mener Hellstrøm er uheldig.

image: - Anmeldere bør vise ansikt

- Den samme restauranten kan være glitrende den ene dagen og dårlig den andre. De bør ikke bedømmes på dagsformen, men derimot ved flere visitter.

Dagbladet signerer sine restaurantanmeldelser med «Robinson og Fredag». Kulturredaktør Hege Duckert forklarer avisas praksis med at anonymitet sikrer at restaurantanmelderne ikke blir favorisert.

- Det viktigste for oss er å sikre at anmelderne våre får servert den samme maten og opplever den samme servicen som en vanlig restaurantgjest. Det er en vesensforskjell mellom å anmelde en kunstopplevelse og et måltid. Selv om f.eks. en teateranmelder er kjent for skuespillerne og regissøren, får vedkommende presentert den samme forestillingen som det øvrige publikum. Et måltid derimot, kan tillages spesielt for en anmelder som er kjent for restauranten. Hele Michelin-systemet er jo bygget opp rundt anonymitet. Jeg merker meg erfaringene fra Stavanger, men mener foreløpig at anonymitet tjener leserne best, sier Duckert.

Harald Osa, som driver Holmenkollen restaurant, er helt enig med kollega Hellstrøm.

- Dette er ingen ny debatt, og vi i bransjen har hevdet dette lenge. Hvorfor skal anmelderne være anonyme? De må tørre å stå for det de mener. Det er ingen grunn til å gjemme seg, sier Osa.

- Et tidsspørsmål

Han tror det bare er et tidsspørsmål før norske restaurantanmeldere vil signere med sitt egentlige navn.

- Hva synes du om kvaliteten på restaurantanmeldelsene i Norge?

Det er det vanskelig å si noe om. Nettopp fordi vi ikke vet hvem anmelderne er. Generelt vil jeg si at de besitter blandet kunnskap. Vi som driver i restaurantbransjen krever å bli behandlet seriøst.

Fullt navn i Stavanger

I Stavanger Aftenblad har journalistene som skriver restaurantanmeldelsene, signert med fullt navn de siste to åra.

- Tidligere signerte vi denne spalten med Tante Tora. Men vi fant ut at det virker mistenkelig på leserne. Har man en skjult agenda og er ikke faglig sikre nok? Jeg mener ihvertfall at det er de signalene man sender ut ved å være anonym, sier Borghild Fiskå, ansvarlig for restaurantanmeldelsene.

Hun ser ikke de store vesensforskjellene på anmeldelser av mat, fotball eller bøker.

- Selv om vi har et sett med sjekkpunkter, blir anmeldelsen allikevel en subjektiv vurdering. Defor er det mest ærlig å vise ansikt med å signerere med fullt navn.

Den andre Stavanger-avisa, Rogalands Avis, begynte også å signere restaurantspalten med fullt navn like etter at Stavanger Aftenblad endret praksis.

VIS ANSIKT: Bagatelle-chef Eivind Hellstrøm mener at troverdigheten på restaurantanmeldelsene i de norske avisene vil bli bedre hvis anmelderen står fram med fullt navn.