DEBATT

Debatt: «Norsk hamskifte?»

Anmelderen forstår ikke inneholdet i boka mi

Dvergsdal tar ikke opp noen av motargumentene i boka mi. I stedet for å referere kritikken min, hevder han at jeg framstår som «en skolelærer med rød rettepenn». Hvor opplysende er det?

Den kontroversielle boka til Terje Tvedt, «Det internasjonale gjennombruddet», får gjennomgå av Jostein Gripsrud i hans bok «Norsk hamskifte?». I dette innlegget går medieforskeren i rette med Dagbladets anmelder av hans bok. Foto: Tor Farstad
Den kontroversielle boka til Terje Tvedt, «Det internasjonale gjennombruddet», får gjennomgå av Jostein Gripsrud i hans bok «Norsk hamskifte?». I dette innlegget går medieforskeren i rette med Dagbladets anmelder av hans bok. Foto: Tor Farstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Arne Dvergsdal liker ikke min bok, «Norsk hamskifte?» (Dagbladet 25.10.). Han erklærer innledningsvis at han fortsatt syns Terje Tvedt har levert «en tankevekkende teori, og en skarp og original observasjon av de enorme endringene Norge har gjennomgått». Deretter refererer han påstand etter påstand fra Tvedts bok – som om disse ikke er imøtegått punkt for punkt i min:

1. « … den norske godheten, selvgodheten – også kalt godhetstyranniet – fikk feste i 1962». Jeg har brukt et helt kapittel på å kritisere denne påstanden. Hva mener Dvergsdal om argumentene mine?

2. « … da lille Norge i møte med den store verden etter påtrykk fra USA satset på statlig u-hjelp» – dette har jeg også vist er feilaktig. Norges u-hjelp begynte med bevilgninger gjennom FN sist på 40-tallet og fortsatte med opprettelsen av Fondet for hjelp til underutviklede områder i 1952, da Keralaprosjektet (som gikk til 1972) begynte. Det hadde ingenting med påtrykk fra USA å gjøre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer