Anmelderen som ble forfatter

Når Dagbladets film- og TV-anmelder debuterer som krimforfatter er det med betydelig inspirasjon fra filmverden.

JOURNALISTKRIM Dagbladets Mikael Godø debuterer som krimforfatter med romanen Skitne penger. Han er allerede i gang med oppfølgeren. Foto: Håkon Eikesdal
JOURNALISTKRIM Dagbladets Mikael Godø debuterer som krimforfatter med romanen Skitne penger. Han er allerede i gang med oppfølgeren. Foto: Håkon EikesdalVis mer

||| (Dagbladet): -Jeg vil gjerne at boka skal ha den samme driven som en god film, sier Mikael Godø (42).

17. august lanseres 42-åringens første krimroman «Skitne penger». Handlingen er lagt til Oslo, og hovedpersonen er den ambisiøse økonomijournalisten Bendik. Under research til et portrettintervju med milliardæren Finn Grua, involveres han i hvitvasking av penger og en helt spesiell ransplan.

Mye dialog

— Jeg hadde lyst til å skrive en krim som er veldig dialogbasert og der dialogen er med på å skape karakterportrettene. Jeg er også opptatt av å fortelle historien gjennom flere karakterer, slik at leseren oppdager ting samtidig som dem, sier Godø.

Selv har han ikke jobbet som økonomijournalist, men som han sier «Tarantino har aldri vært skurk heller».

Underfundig humor
Bakgrunnen fra aviser som Aftenposten, Dagens Næringsliv, og nå Dagbladet, har uansett vært til god hjelp når han i «Skitne penger» skriver om den fiktive avisa Dagens Gang.

— Som journalist interesserer jeg meg for det som skjer rundt meg og for andre typer journalistikk enn det jeg selv jobber med, sier Godø.

Han er ikke den eneste journalisten som skriver krimromaner på si. TV2-journalist og programleder Trude Teige og nyhetssjef i Dagbladet, Alexandra Beverfjord, kommer også med krimbøker i høst.

— Det høres kanskje litt arrogant ut, men jeg forholder meg lite til norsk krim som sjanger i det jeg skriver. Jeg oppfatter den som veldig handlingsdrevet, mens jeg prøver å krydre ting med litt underfundig humor. Jeg er mer inspirert av amerikansk krim og film, sier Mikael Godø. Aller helst foretrekker han filmer basert på bøkene til forfatterforbildet Elmore Leonard. Vi snakker «Get shorty», «Out of Sight» og Tarantino-regisserte «Jackie Brown».

Skriver oppfølger
- Jeg liker godt å skape scener som det er litt futt i. I en film kan man skape spektakulære actionscener, men som forfatter må man legge vekt på de tingene som er romanens styrke, dialogen og dynamikken mellom karakterene, sier han.

Dette er ikke første gang Godø skriver bok. Den litterære debuten kom med romanen «Galleri Oslo» i 2002. Kritikerne var stort sett positive, med noen unntak.

— Det er jo anmeldelsene man er nervøs for. Det var selvfølgelig et sjokk å bli kritisert offentlig for noe man hadde jobbet lenge med, men jeg fikk vel smake min egen medisin, sier anmelderen.

Siden i sommer har han skrevet på bok nummer to, også den med journalisten Bendik i en hovedrolle.

— Ser du for deg en serie?

— Ja, jeg gjør egentlig det. Det er nesten poengløst å bare skrive en krimroman. Det er som regel begrenset hvor mange
som legger merke til den første boka, og jeg føler at jeg har funnet meg en sjanger som svinger.