Anmelderne hyller Noomi Rapace

Tror «Prometheus» blir hennes store gjennombrudd.

Norske anmeldere er i all hovedsak meget fornøyde med «Prometheus» - det store science fiction-eventyret som har premiere i morgen.

I norske medier får filmen stort sett fem av seks terningsøyne i dag, og de fleste trekker fram den svenske skuespillerens Noomi Rapaces prestasjon blant filmens styrker.

Hun omtales som «filmens hjerte og sjel» av NRK Filmpolitiet, «sterk nok både mentalt og fysisk til å levere kraftfull menneskelighet i en iskkald og magisk fiendtlig verden» av VG og «den store stjerna» i Dagbladet.

«Filmens beste scene utspiller seg når hun får en kraftig mageknipe», skriver Dagbladets anmelder.

«Den 163 centimeter høye flamenco-dattera från Hudiksvall spiller smerte og fortvilelse som en ulv med hagleladning i ræva. Det blir en slags forløsning for Rapace etter all den kalde kulheten i Larsson-krimmen», skriver Stavanger Aftenblad.

«Noomi Rapace gjør ikke skam på Scotts tradisjon for sterke kvinneskikkelser i rommet og vil bli en stor internasjonal stjerne etter dette», spår Adresseavisa.

Tangerer Sigourney Filmmagasinet, blant dem som ikke er så begeistret for selve filmen, mener Noomi Rapace «tangerer Sigourney Weavers hovedrolle fra den første Alien-filmen, her er menneskelighet, undring, desperasjon og handlekraft».

Det er bygget opp voldsomme forventninger til filmen - dels gjennom en imponerende reklamekampanje, dels fordi «Prometheus» er den første science fiction-filmen til regissør Ridley Scott siden Alien (1979) og Blade Runner (1982).

STOR ROLLE: Noomi Rapace spiller forskeren Elizabeth ombord på romskipet «Prometheus» i sin første store Hollywood-rolle. Foto/Copyright: 20th Century Fox
STOR ROLLE: Noomi Rapace spiller forskeren Elizabeth ombord på romskipet «Prometheus» i sin første store Hollywood-rolle. Foto/Copyright: 20th Century Fox Vis mer

Det er litt lettere å finne kritiske innvendinger til filmen blant det internasjonale pressekorpset, men også her må «Prometheus» sies å ha klart seg bra, med så langt en score på 82 av 100 på anmelderagregatoren Rotten Tomatoes' kritikk-o-meter.

Intens Også i utlandet merker man seg innsatsen fra skuespilleren som er mest kjent fra de svenske filmene bygget på Stieg Larssons krimromaner.

«Noomi Rapace setter sitt stempel på filmen som en overraskende feminin actionheltinne», skriver Huffington Post.

«Hun uttrykker rollefigurens kombinasjon av vitenskapelige og religiøse overbevisninger på en troverdig måte, og er mer enn fysisk kapabel i noen svært intense scener», skriver Hollywood Reporter.

«Hun får uttrykke intens fysisk og følelsesmessig smerte i et register helt forskjellig fra de som gjorde henne til en stjerne i den svenske versjonen av The Girl With the Dragon Tattoo og oppfølgerne», skriver Variety.

IKKE LENGER PUNKER: Rapace er tidligere kjent som «Lisbeth Salander» i filmene basert på Stieg Larssons bøker. Her fra en «Prometheus»-visning i Paris. Foto: Scanpix
IKKE LENGER PUNKER: Rapace er tidligere kjent som «Lisbeth Salander» i filmene basert på Stieg Larssons bøker. Her fra en «Prometheus»-visning i Paris. Foto: Scanpix Vis mer