Anmelderne omfavner Potter

Dette mener norske og internasjonale kritikere. OBS! Vi røper ikke hvordan det ender!

(Dagbladet.no): Så var katta ute av sekken, og anmeldelsene lot ikke vente på seg. Aller først ut var VG, som på et eller annet vis klarte å bringe anmeldelsen bare timer etter at den 608 sider lange boka ble sluppet.

Men nå har de aller fleste av de største norske og internasjonale redaksjonene felt sin dom over «Harry Potter and the Deathly Hallows», og dommen er gjennomgående positiv. Svært positiv.

En klassiker

- Med sjuende og siste bok om Harry Potter viser Rowling at hun er en av verdens beste skrønemakere, skriver Stavanger Aftenblads Anette Ronæss Hansen og kliner til med en sekser. I likhet med de andre anmelderne røper hun ikke hvordan det går med Harry til slutt, noe flere av Dagbladet.nos lesere har uttrykt bekymring for.

Dere kan slappe av: Hvorvidt Harry dør eller ikke, om Slur er god eller ond, om Voldemort seirer eller taper til slutt – alt må dere lese dere til selv.

Lurer du derimot på hva kritikerne generelt mener om Rowlings avslutning på den sju bøker lange serien, er det bare å lese videre. Først, de norske anmeldelsene:

May Grethe Lerum i VG kaster en femmer.

- En klassiker er altså fullendt, et episk drama som vil leve sitt eget liv i generasjoner framover. Selve fortellingen holder, leseren suges effektivt inn fra første side, og språket er mer levende og lekkert enn i noen av de tidligere bøkene, skriver hun.

POTTERMANI: Anmelderne er generelt svært positive til den nye Harry Potter-boka. Men disse tyske Potter-leserne hadde nok sikret seg boka uansett. Foto: SCANPIX / AFP / MARTIN OESER
POTTERMANI: Anmelderne er generelt svært positive til den nye Harry Potter-boka. Men disse tyske Potter-leserne hadde nok sikret seg boka uansett. Foto: SCANPIX / AFP / MARTIN OESER Vis mer

- Slutten er intrikat og slett ikke forutsigbar, samtidig som fortellingens indre logikk holdes i hevd. Dette er rett og slett utmerket gjort, skriver Aftenpostens Ingrid Brekke.

- Uunngåelig løsning 

- Rowling har utvidet universet fra et spennende eventyr til en saga med skremmende beskrivelser av et samfunn der ondskapen tar overhånd og mennesker og trollmenn har problemer med å holde styr på følelser og uro fra fortida, skriver Catharina Wandrup i Dagbladet.

Dagsavisen mener slutten er like elegant som den er uventet, smart som den er troverdig:

– Og når leseren leser løsningen, forstår hun at den hele tiden var uunngåelig, skriver deres anmelder Gerd Elin Stava Sandve.

- Jakten på horcruxene gir etter en stund et litt dataspillaktig inntrykk, der det handler om å gjøre unna et brett for å kare seg opp på neste nivå. Men det gir ikke så mye mening å holde dette mot forfatteren. Alvoret må skrus ganske hardt opp for å legitimere kjernelesernes svært sterke lojalitet og begeistring, skriver Bjørn Gabrielsen i Dagens Næringsliv.

- Serien om Harry Potter har med dette avsluttende, sjuende bindet vist seg å være et stort og kompetent episk drama som i omfang, intensitet og etisk alvor har få likemenn, skriver Morten Haugen i Adresseavisa.

- Dumt forhåndsstøy

Som de to amerikanske avisene som anmeldte boka før den ble lansert - Baltimore Sun og New York Times - er de aller fleste utenlandske anmelderne av «Harry Potter and the Deathly Hallows» positive.

Rowling etterlater ingen løse tråder, skriver John Mullan noe tørt i The Guardian, mens BBCs anmelder Greig Watson nøkternt mener boka er en svart-hvit fortelling om livets verdi og «en fengslende, kraftfull og fullstendig tilfredsstillende slutt på en episk serie».

Mary McNamara i L.A. Times går saftigere ut:

- Det Rowling har fått til i denne boka og i serien kan bare beskrives som utrolig. Å skape en slik ualminnelig verden, fylle den med kompliserte karakterer og motstridende bakgrunnshistorier er langt over det de fleste forfattere klarer. Å ivareta den verdenen og la karakterene vokse gjennom sju bøker fylt av plotvrier, folklore og til og med magisk pensum, og bringe alt fram til en klar og emosjonelt krystende konklusjon - det er i sannhet en episk prestasjon, skriver hun.

Julia Keller Chicago Tribune mener boka er en mørk og tilfredsstillende avslutning. Og benytter anledningen til å kritisere all forhåndsomtalen av handlingen:

- «Deathly Hallows» er svært forskjellig fra de andre seks bøkene. Den er pakket med handling og bruker liten tid på det humoristiske tilleggsspillet som er et kjennetegn ved Rowlings stil. (...) Man må lese seg inn i hjertet til «Deathly Hallows», det finnes ingen snarveier. Og det er, ærlig talt, hvorfor all forhåndsstøyen og de tidligste anmeldelsene bare virker dumt. Hvem som lever og hvem som dør er ikke poenget, skriver Keller.

Skuffet over slutten

- Joanne Rowling er ingen stilist. Men hun kommer dit hun skal, og der er hun uslåelig, en storartet spenningsforfatter med et følelsesmessig driv som går rett i hjertet på leseren, skriver svenske Dagens Nyheters anmelder Lotta Olsson, som likevel er skuffet over slutten:

- Det er bare å ta av seg hatten og bukke for Joanne Rowlings fantastiske saga som nå endelig går i mål. Jeg skulle bare ønske jeg kunne gjøre det mer helhjertet, og jeg hadde gjort det om det ikke var for de siste 25 sidene.

Også Politikens anmelder Marcus Rubin er usikker på om Rowling burde ha inkludert sin epilog - som forteller hvordan det går 19 år senere - men mener dette er detaljer og at han i det store bildet er nesegrus beundret av Rowlings evner:

- At det overhodet går an å lese boka i ett massivt pust og samtidig bli underholdt, sier ikke så lite om J.K. Rowlings fortellekunst, som på imponerende vis har holdt dampen gjennom hele Harry Potter-sagaen og som nesten overgår seg selv i dette siste og for det meste meget dystre bindet, skriver Rubin.

Og Deirdre Donahue i USA Today oppsummerer det rett og slett slik:

- Verden skylder J.K. Rowling et stort «takk skal du ha». Det har virkelig vært magisk.

LES OGSÅ:

OBS! Spoilere vil bli slettet!