Musikk

Anmeldernes favorittalbum i 2019

Pop, country, soul, rap, metal: Dette er Dagblad-anmeldernes personlige favoritter fra året som har gått.

FAVORITT: Signe Marie Rustad malte det som ble coverbildet på «When Words Flew Freely» rett på veggen hjemme. Nylig var hun gjest i «Lindmo», der hun også spilte «Die With Your Boots On» fra albumet. Foto: Gitte Johannessen / NTB Scanpix
FAVORITT: Signe Marie Rustad malte det som ble coverbildet på «When Words Flew Freely» rett på veggen hjemme. Nylig var hun gjest i «Lindmo», der hun også spilte «Die With Your Boots On» fra albumet. Foto: Gitte Johannessen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Anmeldernes favorittalbum i 2019

Sofie Braseth

1. Vampire Weekend - «Father of the Bride»
Kjære venner, familie og tilfeldige folk på bussen. Jeg vet jeg har snakket mye om denne plata. Det er det en grunn til. Og det vil jeg fortsette med. Hei, 2020!

Anmeldelsen finner du her.

2. Jenny Lewis - «On The Line»
Lewis' seige indierock er lydteppet til et forhold som knirker, og rusler sakte, men sikkert inn i øregangene.

Anmeldelsen finner du her.

3. Mark Ronson - «Late Night Feelings»
Ronson er mannen som har skrudd gullbelagte produsentknotter på låter som «Rehab» og «Uptown Funk». I år satte han fart i solokarrieren, godt hjulpet av et østrogentungt stjernelag på vokal.

4. Sarah Klang - «Creamy Blue»
27-åringen fra Göteborg beskriver seg som «den sørgeligste jenta i Sverige». Trasig for Klang, heldig for oss. Den melankolske americana-popen hennes er nemlig nydelig. Og i februar kommer hun til Norge!

5. Lizzo - «Cuz I Love You»
Lizzo er et råskinn av en sanger/rapper/fløytist (!), og 2019 ble hennes år. Med åtte Grammy-nominasjoner trenger hun vel ikke grue seg til 2020, heller.

6. Hajk - «Drama»
Fløte, smør og sirup. Det er bare å lete fram julas mest kaloririke ingredienser når man skal finne metaforer for stemmen til Hajk-vokalist Preben Sælid Andersen.

Anmeldelsen finner du her.

7. Veronica Maggio - «Fiender är tråkigt»
Lite har liksom kunnet måle seg med åtte år gamle «Satan i gatan». Det gjør ikke «Fiender är tråkigt» heller. Men dronninga av bittersøt pop har på ingen måte abdisert.

8. King Princess - «Cheap Queen»
Apropos kongehus: King Princess lager kantete og catchy pop, og har karisma til tusen. I mai skal 20-åringen varme opp for Harry Styles i Oslo. Lykke til med å gå på scenen etter henne.

9. Billie Eilish - «When We All Fall Asleep, Where Do We Go?» Musikken til Eilish og broren Finneas er quirky, mørk og leken på samme tid. Litt som hårsveisen hun rocker nå om dagen, egentlig: svart med knallgrønn ettervekst.

Anmeldelsen finner du her.

10. Karpe - «SAS Plus / SAS Pussy»
De topper seg selv. Og så topper de seg selv. Og så topper de seg selv. Mens resten av bransjen står ti skritt bak og tar notater.

Anmeldelsen finner du her.

Anmeldernes favorittalbum i 2019

Mathias Rødahl

1. Summer Walker - «Over It»
Lytt på egen risiko. En kveld med dette hyper-sexy albumet ender fort med et nytt tilskudd til familien. Den første verdige arvtakeren til H.E.R.s uimotståelige 2017-debut.

2. Karpe - «SAS Plus / SAS Pussy»
Tradisjonelt sett slipper rappere som oftest gradvis dårligere album med åra. Karpe gjør det motsatte, og forandret nok en gang gamet ved å bokstavelig talt tvinge lyttere med kort oppmerksomhetsspenn til å høre på hvert seneste sekund av sitt «rap-hørespill».

Anmeldelsen finner du her.

3. Solange - «When I Get Home»
Selv om storesøster Beyoncé også leverte en fin «Homecoming» i år, var Solanges hjemtur en desto mer fascinerende og personlig lytteropplevelse. Til tider utfordrende, men vel så givende for tålmodige ører.

Anmeldelsen finner du her.

4. Sofian - «Eyes on the Prize»
En av tidenes mest monumentale norske comeback-skiver.

Anmeldelsen finner du her.

5. Gabrielle - «Snart Gabby»
Dansegulvdronningas andrealbum var en herlig kombinasjon av norsk melankoli og den deilige essensen av amerikansk R&B.

Anmeldelsen finner du her.

6. Denzel Curry - «Zuu»
Selv for en som elsker R&B-ens omdiskuterte inntog i hiphop, er det hyggelig når moderne rap faktisk høres ut som rap.

7. Karen O & Danger Mouse - «Lux Prima»
Kombinasjonen av Yeah Yeah Yeahs-vokalisten og tusenkunstneren Burton så bra ut på papiret, men hørtes enda bedre ut på skive. Ni fabelaktige spor som får hverdagen til å føles som en mørk David Lynch-film.

Anmeldelsen finner du her.

8. Steve Lacey - «Apollo XXI»
Bra som en del av The Internet, glimrende på egenhånd.

9. James Blake - «Assume Form»
Ikke bare var det hyggelig å høre en lystigere utgave av den emosjonelle briten, men jammen ble det flott musikk av det også. Et fint bevis på at lykke faktisk kan trumfe depresjon innenfor kreative rammer.

Anmeldelsen finner du her.

10. Isah - «Sukkerspinn & hodepine (del 1)»
Å lage troverdige babymakere på norsk er vanskelig. På Stavanger-dialekt? Nærmest umulig. Isah nailet begge deler på egenhånd, og sørget dessuten for å bli årets norske stjerneskudd ved å gi Karpe en god dose av generasjon Z på «SAS Plus / SAS Pussy».

Anmeldelsen finner du her.

Anmeldernes favorittalbum i 2019

Øyvind Rønning

1. Signe Marie Rustad – «When Words Flew Freely»
Folk, folkrock og country/americana i skjønn forening på et uhyre sterkt tredje album fra artist som fortjener mye mer oppmerksomhet. Glimrende produsert av Kenneth Ishak.

Anmeldelsen finner du her.

2. Doug Seegers – «A Story I Got To Tell»
Tidlgere rusmisbruker Doug Seegers (67) lager sitt lille mesterverk, med glimrende countrylåter - godt støttet av superprodusent Joe Henry og et stjernelag av musikere.

Anmeldelsen finner du her.

3. Yola – «Walk Through Fire»
Med en barndom preget av rasisme og fattigdom som bakteppe, leverer britiske Yola (Carter) et uvanlig sterkt debutalbum med sin milde, raspete, forsonende, sårbare og myke og sterke stemme.

Anmeldelsen finner du her.

4. Erlend Ropstad – «Brenn siste brevet»
Erlend Ropstad blir tøffere, råere og tyngre for hvert album, nærmere liveuttrykket sitt. Etter mye turnering har heldigvis enda flere nå oppdaget ham.

Anmeldelsen finner du her.

5. Lars Winnerbäck - «Eldtuppen»
Lasse Winnerbäck er på hugget, med et album som balanserer flott mellom det lette og tunge, det lille og det store, det ordinære og det kreative.

Anmeldelsen finner du her.

6. Wilco - «Ode to Joy»
Som en god venn du ikke har sett på en stund kommer Wilco med sitt beste album på mange år. De myke og enkle låtene vinner her, med Jeff Tweedys lune vokal som midtpunkt.

Anmeldelsen finner du her.

7. Michael Kiwanuka - «Kiwanuka»
Kreativ pop og smektende soul fra britisk artist som er både grovkornet og silkemyk i uttrykket, krydret med diverse samplinger og lydkulisser fra gata.

Anmeldelsen finner du her.

8 Judy Collins & Jonas Fjeld - «Winter Stories»
På tampen av året kom årets beste duettalbum med en miks av folk, country og bluegrass - et norsk-amerikansk samarbeidsprosjekt med to flotte låtskrivere og vokalister, backet av Fjelds gamle venner i Chatham County Line.

Anmeldelsen finner du her.

9. The Earlybird Stringband - «...The Walls Are In Your Mind»
Hans Martin Austestad & Co. har lagd et album spekket med gode låter og tradisjonell, akustisk country av ypperste merke - med et lite nikk med cowboyhatten til bluegrassen.

Anmeldelsen finner du her.

10. The Late Great - «Temporary Love Songs»
Latterlig fengende «northlandrock». De kunne vært fra New Jersey, men er i stedet verdens beste band fra Tromsø akkurat nå, frontet av låtskriver, vokalist og gitarist Tor Thomassen.

Anmeldelsen finner du her.

Anmeldernes favorittalbum i 2019

Torgrim Øyre

1. Rammstein - «Rammstein»
Ikke bare var de årets konsertfenomen, de lagde også sin beste plate på, tja, 20 år. Kontant, variert, rocka og megaundeholdende. Fra rave-eufori i «Ausländer» til bekmørk desperasjon i «Puppe».

Anmeldelsen finner du her.

2. Mayhem - «Daemon»
Mayhem har hatt et fantastisk oppsving de siste årene. Denne oppturen krones med et album som lukter klassikermateriale.

3. Golden Core - «Fimbultyr»
Man trenger ikke å ha årevis med erfaring fra bransjen for å levere rockekspertise på toppnivå. Den kollektive alderen til Golden Core er 32 år, likevel lager de stoner-metal som durkdrevne veteraner. Framtida er gyllen for Golden Core.

Anmeldelsen finner du her.

4. Mgla - «Age of Excuse»
åter akkurat som ekstrem metal anno 2019 bør gjøre. Framoverlent og uten noen unnskyldninger. Brutalitet blir ikke mer raffinert enn dette.

5. Michael Kiwanuka - «Kiwanuka»
Av og til trenger man litt varme også. Michael Kiwanuka serverer soul som smelter det meste. Grovkornet og relativt røff i vendingene i det ene øyeblikket, silkemyk og varmt i det neste.

Anmeldelsen finner du her.

6. Crypt Sermon - «The Ruins of Fading Light»
Heavy metal hallelujah. Gammelskole og nyskole i skjønn forening. Crypt Sermon demonstrerer at det går an å være retro og nyskapende på samme tid.

7. Borknagar - «True North»
At Borknagar har fått en ny vår drøyt 25 år ut i karrieren er det liten tvil om. «Up North» er årets hardrock-låt. Prog, folk og metal funker, det.

8. Spidergawd - «V»
Det er noe med lidenskapen her, fokuset på detaljer, det organiske i både lydbildet og hvordan låtene bærer seg ad som umiddelbart slår deg som noe genuint og altoppslukende.

Anmeldelsen finner du her.

9. Year of the Goat - «Novis Orbis Terrarum Ordinis»
Det er få som gjør okkult rock med samme nerve og tilstedeværelse som svenske Year of the Goat. «Avaritia» er en aldri så liten juvel fra rockens mørke avkrok.

10. Blood Incantation - «Hidden History of the Human Race»
Og death metal-sjangeren var ikke død. Blood Incantation tar deg tilbake til Trippel Thrash Treat-segmentet fra Headbangers Ball rundt, tja 1991. Det var tider, det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer