Anmeldernes filmfavoritter

Når filmåret 2003 skal oppsummeres, fryser det ene strålende filmbildet etter det andre seg fast. Hva var minneverdig? Best? Her er anmeldernes ti favoritter.

Hva mener du?

INGER BENTZRUD:

«City of God» Regi: Fernando Meirelles Et mesterverk av et slumportrett fra Rio de Janeiro. I motsetning til andre filmer der bandekrig er temaet, er denne totalt blottet for glamour. Her er skitt og søppel og fluktbiler med motorstopp. Realismen forsterkes ved bruken av amatørskuespillere - stort sett barn.

«The Hours» Regi: Stephen Daldry Tre kvinner, tre tidsepoker, tre steder spunnet elegant rundt og sammen med Virginia Woolfs roman «Mrs. Dalloway». En estetisk nytelse, men filmens styrke ligger i fantastiske skuespillerprestasjoner fra Meryl Streep, Nicole Kidman, Julianne Moore og Ed Harris.

«Dirty Pretty Things» Regi: Stephen Frears Film i beste britiske tradisjon; en bitende sosial kommentar fra et hjerterått miljø. Men også en drivende thriller om et tema så sjokkerende at det nesten er tabubelagt: innvandrere som tvinges til å selge sine indre organer i dagens London.

«Jeg er ikke redd» Regi: Gabriele Salvatores Vakkert om kidnappinger, fattigdom og avfolking av den søritalienske landsbygda på slutten av 1970-tallet. Barna står i sentrum av denne filmen, som handler om mot, om lojalitetskonflikt og om voksne som svikter sine roller som oppdragere.

«Irreversibel» Regi: Gaspar Noé En helt for jævlig film, bl.a. med en ti minutter lang voldtektsscene og et drap der offerets ansikt knuses med et brannslokkingsapparat. Men et sterkt og kunstnerisk vellykket prosjekt som fortelles bakfra som tolv scener i omvendt rekkefølge.

«Dogville» Regi: Lars von Trier Filmet teater i pedagogisk Brecht-tradisjon. Men likevel umiskjennelig filmatisk, tett og nært. Åstedet er en amerikansk småby, men filmen utforsker menneskets makt og ondskap på allment nivå. Stilisert sivilisasjonskritikk med flott innsats fra Nicole Kidman.

«Kill Bill: Volume 1» Regi: Quentin Tarantino Nummeret ved siden av den perfekte film med spektakulært koreograferte kampscener, oppsiktsvekkende lyddesign og utallige referanser til andre filmer og filmsjangrer. Tyngdeloven er opphevet i denne filmen, der selv blodspruten er stilisert til det uvirkelige.

«Strandet i Irak» Regi: Bahman Ghobadi Roadmovie gjennom de kurdiske fjellområdene på begge sider av Irak/Iran-grensa; en reise gjennom resultatene av Saddam-regimets grusomheter, flyktningleirer for foreldreløse barn og landsbyer ødelagt av kjemiske våpen. Varmt og humoristisk i all håpløsheten.

«Mystic River» Regi: Clint Eastwood Dystert og moralsk hevndrama, på grensen til det melodramatiske. Filmen handler om seksuelt overgrep mot en gutt og om det traumet som har fulgt tre venner helt opp i voksen alder. Uhyre velspilt, særlig av Sean Penn, som kanskje belønnes med en Oscar-nominasjon for innsatsen?

«Hero»

Regi: Zhang Yimou Dette er alle kampsportfilmers mor, den som får alle tigere til å snike seg beskjemmet bort. En overjordisk vakker film med en fargebruk hinsides alt man har sett før. Ren og skjær estetikk i kinesisk tradisjon.

EIRIK ALVER:

«Ringenes herre: Atter en konge» Regi: Peter Jackson Jackson & co. mestret kunststykket Wachowski-brødrene ikke greide med «Matrix Revolutions» - å ikke skuffe oss. «Atter en konge» er både en verdig og flott avslutning på en av filmhistoriens største prosjekter, en suveren oppvisning av spesialeffekter og utrolige slagscener - og et gripende historie om mot, vennskap og tapperhet.

«Oppdrag Nemo» Regi: Andrew Stanton,Lee Unkrich En stor film om en liten fisk. Et bevis på at god film ikke kjenner noen aldersgrense, verken oppad eller nedad. Historien om klovnefiskpappaen som legger ut på et farefullt oppdrag for å redde sin sønn, er en fest for øyet, påkaller mye latter og er overraskende gripende. Hvem sa at dataanimasjon ikke hadde sjel?

«Chicago» Regi: Rob Marshall Filmmusikalen er slett ikke død - den trenger bare å bli pleiet av de riktige folka. Historien om de drapstiltalte kvinnene Roxy og Velma, som blir berømtheter i 20-åras Chicago, har ubehagelige paralleller til vår egen tids «kjendis for enhver pris»-mentalitet.

«The Hours» Regi: Stephen Daldry Det må ha sett ut som en umulig roman å filmatisere, men regissør Daldry og manusforfatter David Hare fletter tre historier, tre tidsepoker og tre kvinneskjebner sammen til et perfekt stykke film. Og selvfølgelig: Meryl Streep, Julianne Moore og Nicole Kidman gir også vesentlige bidrag.

«Far From Heaven» Regi: Todd Haynes. Finnes det noe bedre enn å gi seg hen til et svulstig, vakkert og fullstendig uimotståelig melodrama? Todd Haynes film likner til forveksling på det klassiske Hollywood-melodramaet, men har likevel gjennomgått en radikal modernisering. Og i motsetning til før: dette er faktisk troverdig.

«Adaptation» Regi: Spike Jonze Meryl Streep igjen, og igjen minst like god som vanlig. «Adaptation» er metafilmene over alle metafilmer. Historien er uvanlig komplisert, men samtidig overraskende lett å henge med på. Morsom og spennende med vanvittige vrier.

«Bowling for Columbine» Regi: Michael Moore Filmskaperen Michael Moore lager definitivt ikke verdens mest nyanserte og balanserte dokumentarer, men han får budskapet gjennom så det suser. «Bowling for Columbine» er et oppgjør med den vanvittige amerikanske våpenkulturen. Skremmende, men samtidig avsindig morsom.

«Salmer fra kjøkkenet» Regi: Bent Hamer I et usedvanlig godt norsk filmår skiller denne seg likevel ut. Hamers film er upretensiøs og uten store fakter - nettopp derfor treffer den så bra. Skuespillet er suverent, foto lekkert, manus tett og regien i særklasse. Liten og rar, men samtidig varm og flott.

«Master and commander» Regi: Peter Weir» «Det lages ikke filmer som dette lenger,» hører man stadig vekk når nostalgikere diskuterer film. Men for en gangs skyld tar de feil. Seilskuteeposet om kaptein Jack Aubrey, glimrende spilt av Russell Crowe, er kanskje gammeldags, men det er et eventyr av en film.

«Chihiro og heksene» Regi: Hayao Miyazaki Japansk animasjon kan være så mangt, fra masseprodusert og flatt, til fantasifullt og magisk. Denne filmen fra tegnefilmlegenden Miyazaki tilhører siste kategori. Nydelig tegnet, fascinerende og eksotisk. Et velkomment alternativ til Disney.

SISSEL FANTOFT:

«City of God» Regi: Fernando Meirelles Et rystende møte med slumtilværelsen i Rio de Janeiro, basert på en sann historie og presentert i en dokumentarisk form. Historien fortelles gjennom øynene til den unge fotografspiren Raketten, som blir trukket inn i rivaliseringen mellom to gjenger inne i City of God.

«Pianisten» Regi: Roman Polanski Polanskis film om jødeforfølgelsene under krigen, basert på selvbiografien til musikeren Wladyslaw Szpilman, er en annerledes film om grusomhetene. Til tross for kjent tematikk greier Polanski å presentere Szpilmans historie på en troverdig og tydelig måte, uten at det på noe tidspunkt blir verken kjedelig eller pompøst.

«The Hours» Regi: Stephen Daldry Med Virginia Woolfs roman «Mrs. Dalloway» som sentrum serverer Daldry tre historier fra tre forskjellige tidsepoker. Nydelig regi og utsøkte skuespillerprestasjoner; Nicole Kidman fikk Oscar for sin innsats som Virginia Woolf.

«Chicago» Regi: Rob Marshall En ekte amerikansk musikal med samfunnskritisk snert er ikke hverdagskost. Her er musikk, dans og drama, servert med eleganse og snert. Catherine Zeta-Jones og Renée Zellweger er uovertrufne som «jazzmorderne» Velma Kelly og Roxie Hart.

«Dirty Pretty Things» Regi: Stephen Frears Et dystert portrett av London, med salg av menneskelige organer som et av teamene. Filmen viser den beinharde virkeligheten mange av dem som ikke er født i vestlige land lever i. Frears kombinerer thrilleren og samfunnskritikken på en ypperlig måte.

«Salmer fra kjøkkenet» Regi: Bent Hamer En perle av en film om svenske observatørers inntog på ungkarskjøkken på den norske landsbygda på 50-tallet. Hamer lager lavmælte filmer med glimt i øyet, her kan man i det ene øyeblikket humre over menneskenes stakkarslighet, før man i det neste sitter med en tåre i øyekroken, rørt over hvor vakkert et gryende vennskap kan være.

«Arven» Regi: Per Fly Film nummer to i Per Flys trilogi om det danske samfunnet. Denne gangen handler det om overklassen, og forteller historien om Christoffer (Ulrich Thomsen), som må overta familiebedriften. Temaet er makt, og avmakt over å ikke kunne styre sin egen skjebne.

«Good Bye, Lenin» Regi: Wolfgang Becker Tyske filmer er ikke hverdagskost på kinoer her i landet, derfor er det befriende at når det kommer en, så er den både underfundig og morsom. Filmen handler om en sønn som forsøker å unngå at mora forstår hvilke omveltninger Tyskland er inne i da hun våkner opp av koma.

«Bowling for Columbine» Regi: Michael Moore Michael Moore har skapt seg sin helt egne posisjon som kritiker av det amerikanske samfunnet, og i «Bowling for Columbine» gjør han sitt for å åpne øynene til publikum. Som han ved hjelp av sin humor har mange av, heldigvis.

«Buddy» Regi: Morten Tyldum Norsk feelgood som greier akkurat det: å få seeren i god stemning. Historien om de tre kompisene i bokollektivet på Tøyen og deres hverdag er glimrende fortalt av Morten Tyldum, og skuespillerprestasjonene er en forfriskende fryd å se.

<B>CITY OF GOD</B>
<B>DIRTY PRETTY THINGS</B>
<B>CHICAGO</B>
FAR FROM HEAVEN</B>
<B>SALMER FRA KJØKKENET
<B>KILL BILL</B>
<B>BUDDY</B>