Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldernes karantenefavoritter

Kjeder du deg i karantene? Strøm deg bort med Dagbladets film- og seriefavoritter.

BRANNKATASTROFE: I år er det 30 år siden brannen på Scandinavian Star, der 159 mennesker mistet livet. Denne dokumentarserien prøver å komme nærmere noen svar rundt brannkatastrofen. Video: NRK Vis mer
image: Anmeldernes karantenefavoritter

«Scandinavian Star», NRK

Scandinavian Star er en av de største tragediene og mordgåtene i norsk og skandinavisk historie. Mordbrannen som ble påsatt om bord på skipet natt til 7. april 1990 tok livet av 159 mennesker, og 30 år seinere er saken fortsatt uoppklart.

I den nye serien «Scandinavian Star» blir historien fortalt gjennom seks episoder. Gjennom intervjuer med overlevende får seerne rekonstruert den fatale natta i 1990.

En av kvalitetene ved serien, ifølge Dagbladets anmelder, Gry Cecilie Rustad, er nettopp etterretteligheten, som hun ofte synes er fraværende i true crime-sjangeren.

- «Scandinavian Star» skiller seg fra andre true crime-serier. Den viser hvordan fraværet av manipulerende virkemidler kan være langt mer gripende om historien er god nok. I dette tilfellet er historien mer enn god nok, skriver Rustad.

VAR TØFT: Reality-programmet «Kompani Lauritzen» har premiere på TV 2, og deltaker Øyvind «Vinni» Sauvik angret på deltakelsen allerede i forkant av innspillingen. Video: Steffen Pettersen / Reporter: Martine Johansen Vis mer

«Kompani Lauritzen», TV 2 og TV 2 Sumo

image: Anmeldernes karantenefavoritter

I «Kompani Lauritzen» har Dag Otto Lauritzen og Kristian Ødegård invitert 14 kjendiser til delta i hans spesialutdanning i militærleiren Setnesmoen på Åndalsnes.

Allerede i første episode mimrer Lauritzen tilbake til sin skjellsettende tid i Forsvaret. Han vil at kjendisene, gjennom streng militær disiplin og beinharde øvelser og konkurranser, skal oppleve det samme og bli den beste versjonen av seg selv.

Gjennom ti programmer skal de gjennom alt fra fysisk krevende øvelser til korrekt sengeoppredning - rett og slett militærgrunntrening.

Gjengen, som stort sett består av komikere, musikere og mediepersonligheter, er verken vant til kaderdisiplin eller helvetesmarsjer, skriver anmelder Gry Cecilie Rustad.

- Her skapes humor og underholdning ved å ta én del håpløse surrehuer, én del disiplin og én del fysisk og mental tortur, og mikse det sammen. «Kompani Lauritzen» treffer feelgood-kjendis-reality-blinken.

STERK FILM: Dagbladets anmelder mener «Marriage Story» fortjener Oscar. Video: Netflix Vis mer

«Marriage Story», Netflix

image: Anmeldernes karantenefavoritter

- «Marriage Story» åpner utsøkt ironisk. Nesten like ironisk som tittelen vil vise seg å være, skriver Dagbladets anmelder, Hannah Bull Thorvik.

Filmen starter med en montasje om alt ekteparet Charlie og Nicole ser i hverandre, og alt som fikk dem til å falle for hverandre i utgangspunktet. Lite visste seeren at dette er en historie om en skilsmisse.

«Marriage Story», som Thorvik har gitt full pott, handler om prosessen etter bruddet. Man får se hvordan Charlie og Nicole forholder seg til skilsmissepapirer og -advokater, sønnen sin og alt av logistikk, når plutselig «vårt» skal bli til «ditt og mitt».

- Premisset gir opphav til et råsterkt, mesterlig drama som knuser alle illusjoner om den vennskapelige skilsmissen. Som en av filmens advokater sier: Skilsmisse er som et dødsfall, bare uten et lik, skriver Thorvik og triller fram en sekser på terningen.

- Spørsmålet er om man kommer seg helskinnet gjennom uten å ha tenkt seg noen tanker om eget kjærlighetsliv. Man går neppe ut av kinoen med et smil om munnen, men kanskje med noen sannheter.

NY SESONG: Se en smakebit fra «Vikingane» sesong 3. Video: NRK Vis mer

«Vikingane», NRK

image: Anmeldernes karantenefavoritter

«De var noen brutale råtasser, men spesielt smarte, dét var de ikke.»

Slik presenterer NRK sin humorserie, «Vikingane». Den har gått på NRK siden 2016, og handler om hverdagslivet til vikingene i landsbyen Norheim rundt år 790.

Den tredje sesongen kommer riktignok med en ny vri, og presenteres som sesong 0. Nå er det forhistorien til de tidligere sesongenes intriger som skal utforskes.

- Dette er en produksjon som er helstøpt i alle ledd. Den en gang uslipte diamanten har fått sin omgang med slipesteinen, igjen sitter vi med komisk gull, skriver anmelder Hannah Bull Thorvik.

Hun trekker fram skuespillerne som den store styrken i sesongen. Selv om hun synes handlingen til tider går litt sakte, trekker ikke dette opplevelsen ned for mye. «Vikingane» har gått tilbake i tid, så man vet uansett hvordan det hele ender.

- «Vikingane» er en god kandidat til å fylle det middelalderske vakuumet etter «Vikings» og «Game of Thrones», men det norske svaret på vikinger er så visst noe ganske annet enn Hollywoods, skriver anmelderen.

I FENGSEL: Petter Nyquist tar seeren med bak murene i Halden Fengsel i sin nye dokumentarserie. Video: TV 2 Vis mer

«Petter i fengsel», TV 2 og TV 2 Sumo

image: Anmeldernes karantenefavoritter

Petter Nyquist ble for alvor kjent som «Petter uteligger», da han i dokumentarserien med samme navn flyttet ut på gata i femti dager for å belyse det norske uteliggermiljøet.

Når Nyquist nå er tilbake, er det med dokumentarserien «Petter i fengsel». Han har tatt med seg videokamera, og er klar for å bli behandlet som en innsatt, for å igjen komme så nært på de ansatte som mulig.

Halden fengsel ble da det var ferdig betegnet som Europas mest moderne fengsel, og har blitt kritisert for å ha for høy standard. Som anmelder Hannah Bull Thorvik skriver: «Kritikerne vil helst kalle det for et hotell».

- Så har et såkalt hotell et rehabiliteringspotensial, og er fengselet virkelig et? Det er to av flere spørsmål som Petter har satt seg fore for å undersøke, skriver Thorvik, som gir følgende dom:

- Norske fengselsforhold er ikke akkurat «Prison Break». Heldigvis. «Petter i Fengsel» er en riktig så rik serie hvis man er villig til å ofre fengselsaction for sterke, menneskelige møter.

Hele Norges coronakart