Anmeldt for fosterkunst

Menneskehode med måkekropp fjernet fra kunstutstilling.

(Dagbladet.no): Kunstmuseet i Bern valgte i dag å fjerne Xiao Yus omstridte kunstverk etter gårsdagens anmeldelse.

- Vi har fjernet det midlertidig for å unngå at kontroversen skal stjele oppmerksomhet fra resten av utstillingen, sier kurator Bernhard Fibicher til nyhetsbyrået AP.

- Får nytt liv

Stridens kunstverk er en måkekropp som har fått påfestet hodet til et seks måneder gammelt menneskefoster. Det groteske synet i glasskrukka ble for mye for Adrien de Riedmatten (29) som politianmeldte kunstneren for å ha skjendet et dødt menneske, framvisning av vold og dyremishandling. Anmeldelsen omfatter også det sveitsiske museet og tidligere Kina-ambassadør Uli Sigg som eier kunstverket.

- Jeg gjorde dette nettopp fordi jeg respekterer alt liv, forklarer Xiao Yu.

- Fuglen og fosteret døde fordi noe var galt med dem. Jeg tenkte at hvis jeg satte dem sammen på denne måten, så får de på en måte et nytt liv.

Skal snakke om det

Han forteller at han kjøpte jentefosteret for noen hundrelapper av en mann som ryddet opp i en vitenskapelig samling. Det hadde blitt spontanabortert i sjette måned.

AVVISER KRITIKK: Under et intervju i Beijing i dag forklarte Xiao Yu hvorfor han lagde skapningen som du her ser på pc-bildet. Foto: SCANPIX/AP
AVVISER KRITIKK: Under et intervju i Beijing i dag forklarte Xiao Yu hvorfor han lagde skapningen som du her ser på pc-bildet. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

22. august arrangerer museet et symposium der kunstnere, filosofer og etikkeksperter skal diskutere om fostermåken skal stilles ut igjen. Kunstverket er en del av Mahjong-utstillingen som viser avant-garde-kunst fra Kina de siste 25 årene.