Anna Fiskes nye barnebok er litt slapp i fisken

Men illustrasjonene er proffe som alltid.

MOTSTRØMS: Anna Fiske får skryt av vår anmelder for å våge å ikke være mainstream. Men «Hele dagen lang» blir litt slapp i fisken. Illustrasjon: Anna Fiske
MOTSTRØMS: Anna Fiske får skryt av vår anmelder for å våge å ikke være mainstream. Men «Hele dagen lang» blir litt slapp i fisken. Illustrasjon: Anna FiskeVis mer

ANMELDELSE: Anna Fiske er blant Norges fremste barnebokillustratører — og en av mine favoritter med sine tegneserie-aktige, lekende humoristiske og originale billedbøker. Hun har mottatt en rekke priser, blant annet «Årets vakreste bøker», «Visuelt», og Kulturdepartementets tegneseriepris for barnebladet «Rabbel».

Vrimlebøkene i «Halloserien» må være av det beste som er laget i den sjangeren, også internasjonalt .

Billedboka «Hele dagen lang» er solid nok, selv om storyen er såpass tynn og gjenkjennelig at den vel ikke er blant Fiskes mest spenstige. Den minner veldig om Astrid Lindgrens «Lotta»: Anna får ikke være med storesøskene på fisketur, fordi hun ikke kan svømme. Hun blir fornærmet, pakker sakene sine og klatrer opp i et stort kirsebærtre. Der skal hun sitte hele dagen lang, så de andre kan lure på hvor hun er.  

Anna Fiskes nye barnebok er litt slapp i fisken

Uttrykket er variert i denne boka — fra de helt enkle sidene uten tekst, til mer tegneserieaktige fortellende frekvenser. Teksten er effektiv og kortfattet, illustrasjonene fargesterke, detaljrike, humoristiske og litt grelt naive.

Det er nokså enkle ting som skjer. Anna morer seg med å dryppe yoghurt ned på de intetanende foreldrene som slapper av under trett. Hun drømmer om å bli boende i treet, kun leve av kirsebærmat - og ser for seg at treet er et hjem med kjøkken, soverom, stue etc. Forøvrig et av bokas tøffeste illustrasjoner — med en detaljrikdom som kan minne om myldrebøkene.

Anna Fiskes styrke er at hun tillater seg å leke med sin egen fantasi - rariteter og absurditeter, uten at det går på bekostning av leservennligheten.

Det gjør at det blir godt uten å være mainstream. Og det er barnevennlig.