Anna Gavalda

Ingen litterær sensasjon, men originale og overraskende vinklinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Eg vil at nokon skal vente på meg» er ifølge forlaget en «internasjonal bestselger», der tematikken kafésjekking, voldtekt, abort og fyll straks gir bange anelser.

Og den franske debutanten Gavaldas tolv noveller er da heller ingen litterær sensasjon - snarere ett av mange eksempler på det gåtefulle og tilsynelatende tilfeldige bestselgerfenomenet.

Ikke at dette er dårlig litteratur - Gavalda har originale og overraskende vinklinger i en novellesamling som er befriende blottet for knulling og «sterke» scener.

Tilfeldigheter

Det er snarere en sødme her, noe rørende ved de ulike skikkelsene, alle litt patetiske og ekstremt sårbare.

For Gavalda viser hvor lite holdbar en møysommelig oppbygd hverdagslig trygghet egentlig er - et feilgrep, en tilfeldighet og livet blir katastrofalt forandret.

Som familiefaren som ved en liten trafikkforseelse kommer til å være skyld i ni menneskers død, eller den bortskjemte pappagutten som låner fars Jaguar som selvsagt knuses (av et villsvin som går amok), eller også den lykkelige gravide som ved en rutinekontroll oppdager at fosteret har dødd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer