Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anna tar ordet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den hadde ligget der og surret en stund, sier Anna Dahl (18), bergenseren som har flyttet til Oslo og nå er russ på Grefsen videregående skole.

- Jeg hadde novellen «En dag i mai med behagelig temperatur» bak i hodet. Derfor tok det to timer å skrive den. To eller tre, sier hun.

Historien handler om en jente som gjenopplever dagene før og etter sitt møte med den blinde volden ved å bla i et fotoalbum.

- Det jeg ville si, er ganske enkelt egentlig, sier Anna Dahl:

- Du skal ta vare på det du har. Du vet ikke hva du har før du mister det. Vold er ikke bare det som skjer i øyeblikket. Volden er det som skjer før og etterpå, også. Det er veldig lett å distansere seg fra bildene i avisene. Bildene av blod og offer og gjerningsmann.

Når jeg skriver om bildene fra sykkelturen og leiligheten de pusset opp, og deretter avisutklippene om voldsepisoden, så er det for å vise at volden er like virkelig som de mer trivielle tingene i livet. Volden er ikke bare noe du leser om i avisa.

- Kan volden forklares?

- Jeg har faktisk litt tiltro til forklaringen om påvirkning fra media. Det er ikke alle som har stor nok hjerne til å kunne skille film og virkelighet, sier Anna.

- Dessuten tror jeg det er en generell frustrasjon over de fastlagte rollene og mønstrene i samfunnet. Noen har et behov for å bryte ut av mønstrene, og tyr idiotisk nok til vold. Hvis de ikke har ord, så slår de i stedet.

ANNA DAHL NEVNER FRANZ KAFKA, Albert Camus og Sigbjørn Obstfelder blant sine favorittforfattere. Tre relativt fremmedgjorte fyrer, og ikke 99-russens mest åpenbare favoritter, antakelig.

- De er forfattere som står utenfor. Som ser samfunnet på en annen måte, kanskje fordi de ikke helt forstår hva som foregår. Derfor blir det også mer nyansert, sier Anna.

- Jeg har ikke helt sansen for sånne rett-fram-skriverier.

: