Annbjørg Lien

Annbjørg Lien (f. 1971) vet hvor skapet skal stå. Hun har nemlig eksamen fra møbellinja ved Kunst og håndverksskolen. Men hun er mer kjent for musikken enn for sine møbler. Hun er nemlig litt av en Askeladd i norsk folkemusikk. Annbjørg Lien tar det hun finner langs veien og tryller det inn i en felelåt, og vips!, så har hun en plate i lomma og kongeriket for sine føtter.

Som så mange andre folkemusikk-stjerner var Lien tidlig ute. Hun var ikke stort større enn et nøste da hun fikk sin aller første fele. Faren var inspirator og pådriver. Han var selvlært og arrangerte felekurs hjemme på Mauseidvåg.

Debuten var med «Eg er liten eg» (1983). Seinere har hun vunnet seks NM-titler i tradisjonell folkemusikk og fått både Sagapris og Spelemannspris. Det virkelige gjennombruddet kom etter portrettprogram på NRK-TV i 1986.

Sammen med Steinar Ofsdal, Arve Moen Bergset og nykomne Ole Bjørn Rasch danner hun folkemusikkgruppen Bukkene Bruse, som ble internasjonalt kjent som offisielle OL-musikere påLillehammer. Lien har spilt sammen med en rekke utenlandske folkemusikere, som det sør-afrikanske Heshoo Beshoo, og irske The Chieftains.

På sine seinere soloplater har Lien utvider horisonten og folkemusikken ved å trekke inn perkusjon, elektroniske instrumenter i tillegg til klassiske blåse- og strengeinstrumenter som vi kjenner fra nordisk tradisjonsmusikk. «Folkemusikk uten bunad», skrev Dagbladets anmelder om albumet «Prisme» (1996), som fikk terningkast 5.