Anne + Æsop = Sant

Wandrups utvalgte: De gamle, greske fablene har visdom nok til stadig nye generasjoner.

LEVENDE FORTELLER: Både muntlig og skriftlig er Anne B. Ragde en formidabel forteller. Nå har hun gitt Æsops fabler et nytt liv. Foto: NTB Scanpix
LEVENDE FORTELLER: Både muntlig og skriftlig er Anne B. Ragde en formidabel forteller. Nå har hun gitt Æsops fabler et nytt liv. Foto: NTB ScanpixVis mer

BOK: Æsop (620-560 f.Kr.) er dikteren vi først og fremst forbinder med sjangeren fabel. Hans fortellinger har levd på folkemunne gjennom mer enn to og et halvt tusen år. De er små lærestykker, en slags blanding av eventyr og livsvisdom. Ofte har de dyr i hovedrollen, og er i moderne tid ofte brukt som manus til tegnefilmer, blant andre av Walt Disney.

Nå har Anne B. Ragde blåst nytt liv i disse underholdende og lærerike historiene. Hittil er ni bøker kommet ut i en innbydende bokserie, illustrert av Bendik Kaltenborn, kjent for flere tegneserier og bokomslag. I Æsop-bøkene er de duse, poetiske og poengterte tegningene vakkert vevd sammen med teksten. Med lett og medrivende penn gjenforteller Ragde de vakkert komponerte fablene.

Æsop vet man lite om. Spekulasjonene rundt livet hans er desto flere. Hvis de mest spektakulære ryktene er sanne, levde han et dramatisk liv. Bøkene anbefales som julepresang til alle slags barn. Ingen blir dummere av å lese disse klassikerne.

KAPPLØP: Denne fortellingen er kjent for mange gjennom Disney's tegnefilmversjon.
KAPPLØP: Denne fortellingen er kjent for mange gjennom Disney's tegnefilmversjon. Vis mer