Anne (32) startet opprøret som fikk Facebook til å snu

Norsk jente ut mot nettgigant.

STARTET PROTESTGRUPPE: Da Anne K. Petterøe fikk høre om de nye brukerreglene til Facebook, som gir dem rett til å gjøre hva de vil med bildene og informasjonen du laster opp, tok hun affære. På få dager fikk hun nærmere 70 000 medlemmer i protestgruppa, og nå har Facebook ombestemt seg. Foto: PRIVAT
STARTET PROTESTGRUPPE: Da Anne K. Petterøe fikk høre om de nye brukerreglene til Facebook, som gir dem rett til å gjøre hva de vil med bildene og informasjonen du laster opp, tok hun affære. På få dager fikk hun nærmere 70 000 medlemmer i protestgruppa, og nå har Facebook ombestemt seg. Foto: PRIVATVis mer

(Dagbladet.no): I går skrev Dagbladet om Facebooks nye brukerbetingelser, som ga dem ubetinget rett til å bruke all informasjon fra deltakernes profiler. Også etter at profilen er slettet. Endringen ble gjort allerede 4. februar, men ble informert lite om og gikk mange av brukerne hus forbi.

Den norske Facebook-brukeren Anne K. Petterøe (32) reagerte kraftig da hun fikk høre om regelendringen på mandag.

Facebook snudde
Hun startet like godt en egen protestgruppe på Facebook, «People against the new Terms of Service», sammen med amerikanske Julius Harper. På få dager skjøt antallet medlemmer i været, og i skrivende stund teller de 69 186 personer fra hele verden.

Nå har Facebook snudd på hælen, og mye tyder på at Petterøe og gruppa hennes har en stor del av æren for det.

- De siste dagene har vi mottatt mange spørsmål og kommentarer på de oppdaterte betingelsene. På grunn av mottakelsen, har vi bestemt oss for å gå tilbake til de gamle brukerbetingelsene, mens vi diskuterer temaene som har blitt tatt opp, skriver Facebook-gründer Mark Zuckerberg i et blogginnlegg.

Kontaktet samme dag
- Jeg startet gruppa på mandag, etter at jeg selv hørte om endringene. Samme dag, da antallet medlemmer nådde 5000, ble jeg kontaktet av advokatene til Facebook. De sa at det var helligdag i USA og at alle hadde fri, men at de jobbet med noe, sier Petterøe til Dagbladet.no.

Hun er likevel overrasket over svaret de til slutt fikk fra Facebooks offisielle talsmann Barry Schnitt. Han kunne fortelle at Facebook hadde valgt å gå tilbake til sine gamle brukerbetingelser, mens de jobber med å skrive nye. Ifølge Schnitt har Facebook ingen planer om å selge brukerinnhold, eller utnytte det i reklameøyemed.

- Vi planlegger å tydeliggjøre dette i våre nye brukerbetingelser, om skal ha et enkelt språk som definerer Facebooks rettigheter mye mer spesifikt, skriver han i brevet til protestgruppa, som er postet på gruppas Facebookside.

Gruppa ble også lagt merke til blant amerikanske medier. De har blant annet blitt omtalt både i programmet «The Situation Room» og på nyhetene til CNN, som intervjuet gruppas amerikanske administrator Julius Harper.

- Da tok det helt av. Dette er det morsomste jeg har vært med på i løpet av web 2.0-livet mitt, selv om det har vært veldig mye jobb. Fra søndag kveld til i går sov jeg til sammen sju timer, sier Petterøe, som til vanlig jobber som IT-konsulent.

- Alltid vært dårlige
Hun føler at hun er halvveis til målet nå.

- Det jeg reagerte mest på, var ikke selve brukerbetingelsene, de har alltid vært dårlige, men det at de aldri klarer å si fra ordentlig når de gjør grunnleggende endringer, sier hun.

- Jeg tenkte på alle «ikke geek»-vennene mine, som aldri får med seg slikt. Også tenkte jeg at den beste måten å fortelle dem om det, var å åpne en gruppe om det og invitere dem.

I tillegg til å sende meldinger til kontaktnettet på Facebook, brukte hun også Twitter-profilen sin flittig, og ba folk om å spre informasjonen videre. Det var noe av grunnen til at det spredde seg så raskt, tror hun.

- Jeg hadde to mål: Å si til Facebook at de ikke kan holde på sånn, og å si fra til venner og bekjente, sier hun.

Det har hun klart. Men hun er ikke ferdig. Nå jobber Facebook med nye brukerbetingelser.

Ikke vurdert å melde seg ut
- Det viktigste nå er å få alle med over på den nye gruppa Facebook har opprettet, for å være med på å utforme de nye brukerbetingelsene, sier hun.

- Tror du at de vil høre på dere, da?

- Ja. Jeg har sendt en del e-poster med Barry Schnitt, og det virker som om de tar det seriøst. Men jeg håper også at folk blir litt mer bevisste på hva som faktisk skjer med innholdet de laster opp på nettet, sier Petterøe, som selv alltid tenker seg om to ganger før hun laster opp bilder og annet innhold.

- I bloggen din skriver du om hvor misfornøyd du er med Facebook og måten de har behandlet brukerne sine på. Men du har aldri vurdert å melde deg ut?

- Nei, det har aldri vært et tema. Jeg bruker det for mye, har for mange venner og et altfor stort nettverk der, sier hun.

PROTESTGRUPPA: Faksimile: People against the new Terms of Service, Facebook.
PROTESTGRUPPA: Faksimile: People against the new Terms of Service, Facebook. Vis mer