Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anne Aasheim (53) snakker ut om lungekreften: - Det er ingen som sier at jeg kommer til å bli frisk

Får livsforlengende cellegiftbehandling.

Anne Aasheim har blitt kåret til landets viktigste kulturpersonlighet.

Nå har direktøren i Kulturrådet fått lungekreft.

Forbereder livets slutt I VG lørdag snakker den tidligere sjefredaktøren i Dagbladet og mediepersonligheten ut om den alvorlige diagnosen, livet, og forberedelsen på slutten.

Hun fikk beskjeden om at hun var syk 1. september.

Det ble raskt klart at kreften spredde seg. I slutten av januar informerte hun på jobben om at hun ikke vil søke om å forlenge sitt åremål på jobben, skriver VG.

-Får cellegiftbehandling - Det er ingen som sier at jeg kommer til å bli frisk. Det er det ingen som sier. Så nå får jeg livsforlengende cellegiftbehandling. For å ha best mulig livskvalitet i tiden jeg har igjen, sier Aasheim til avisa.

53-åringen har levd et fargerikt liv til nå.

Journalistkarrieren begynte allerede som 17-åring, da hun startet i Varden i Skien. Siden har Aasheim, som vokste opp i Porsgrunn, jobbet for både NRK, Dagen og Bergen Arbeiderblad. I 2006-2010 var hun sjefredaktør i Dagbladet, før  hun gikk over i jobben som direktør for Kulturrådet.

Vil forhindre skam Aasheim, som ikke vet hvor lang tid hun har igjen, velger å være åpen om sykdommen både overfor kolleger og i avisintervjuet. 53-åringen utelukker ikke at sykdommen kan være selvpåført, siden hun røyker.

- Jeg har en kreftform som ikke er klassisk for røyking, men jeg kommer likevel til å tenke sånn, til jeg dør, sier hun i intervjuet.

Ved å fortelle sin historie, vil hun forhindre at andre med samme diagnose føler skam.

- Hvis jeg kan bidra til at enkelt lungkreftpasient føler litt mindre selvforakt, så har jeg oppnådd noe. Selvforakten bidrar til at kreftene tappes. Det er ikke det man trenger i livets siste fase, sier hun i VG-intervjuet.