<strong> DØDE I DAG:</strong> Dagbladets tidligere sjefsredaktør døde i dag på Hospice Lovisenberg i Oslo. Foto: Dagbladet
DØDE I DAG: Dagbladets tidligere sjefsredaktør døde i dag på Hospice Lovisenberg i Oslo. Foto: Dagbladet Vis mer

Anne Aasheim er død

Dagbladets tidligere sjefredaktør døde i dag på Hospice Lovisenberg i Oslo, 53 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kulturrådets direktør Anne Aasheim døde på Hospice Lovisenberg i Oslo onsdag 30. mars, 53 år gammel.

- Hennes kjære Mette holdt rundt henne - Slutten ble akkurat slik Anne hadde håpet. Hun var logistikkens mester til det siste. Hun sovnet stille og fredfult inn på fantastiske Hospice Lovisenberg i morges, mens hennes kjære Mette holdt rundt henne. Finere kunne det ikke bli. Og hun beholdt humør og raushet til siste stund. Hun vil bli inderlig dypt savnet, sier hennes bror, Erik Aasheim.

Høsten 2015 fikk Aasheim konstatert lungekreft med spredning, og hun døde onsdag på Hospice Lovisenberg i Oslo.

Det er kulturrådet som melder om dødsfallet i en pressemelding. 

53-åringen var gift med instituttleder ved Barnehagelærerutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Mette Tollefsrud.

Sjefredaktør i Dagbladet - Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om at Anne Aasheim er død. Hun var en usedvanlig dyktig leder med et stort hjerte for alle sine medarbeidere, sier fungerende direktør i Kulturrådet, Vibeke Mohr.

Aasheim var sjefredaktør i Dagbladet i perioden 2006 - 2010.

- Anne Aasheim var Dagbladets første kvinnelige sjefredaktør og en markant person i norske mediekretser. Hun markerte seg som en sterk og inspirerende leder i en krevende tid, der omstilling var i fokus, sier nåværende sjefredaktør i Dagbladet, John Arne Markussen.
Aasheim var direktør i Norsk kulturråd fra 2011 og fram til i dag. Hun fikk konstatert kreft med spredning høsten 2015, og har vært sykemeldt siden september i fjor. Aasheim var åpen om sin lungekreftdiagnose, og ga tidligere i vår uttrykk for at hun visste at hun ikke ville bli frisk. Hun bestemte seg derfor for ikke å søke ny åremålsperiode som direktør.

- Nært vennskap Statsminister Erna Solberg var tidlig ute og kommenterte dødsfallet på Twitter.

- Trist nyhet; Anne Aasheim er død. Blir husket som journalist, redaktør og direktør. Jeg husker henne for nært vennskap i ungdomsår i UH, skriver Solberg.

Sjefredaktør i Stavanger Aftenblad, Lars Helle, var både kollega og venn av Anne Asheim.  

- Jeg jobbet med henne nært i tre år i Dagbladet, og har holdt kontaktet etter det. Hun var en inspirerende leder og en god venn. Dette er en trist dag, selv om jeg visste hvor det bar, sier Helle.  

Han mener hun viste sterkt lederskap da det stormet som verst rundt Dagbladet og store omstillinger var nødvendig.  

- Hun sto oppreist i vanskelige omstillingsperioder. Anne var den som fikk Dagbladet ut av Akersgata, som var uegnet som arbeidsplass for en moderne avis. Hun viste seg som en fremragende leder i den vanskelige tida da journalist Carsten Thomassen ble drept i Kabul 2008, sier Helle.  

- I den tida hun jobbet i Dagbladet fikk hun vist alle sider av seg selv, sier avslutter sjefredaktør Helle. 
- En synlig redaktør - Det var veldig trist å få dødsbudskapet angående Anne Aasheim. Hun har vært en veldig synlig redaktør i mange år, spesielt i rollen som direktør for nyhetsdivisjonen i NRK og som sjefredaktør i Dagbladet. Hun hadde en tydelig stemme og en raus personlighet, sier konstituert generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø.

Anne Aasheim

• Anne Aasheim ble født i Porsgrunn 22. april 1962.

• Hun tiltrådte som sjefredaktør i Dagbladet 14. august 2006 og trakk seg 21. januar 2010.

• Før det hadde hun flere lederstillinger i NRK, blant annet som distriktsredaktør i Østlandssendingen og distrikts- og nyhetsredaktør 2001-2005.

• I oktober 2010 ble hun utnevnt til direktør i Norsk kulturråd.

Anne Aasheim jobbet nærmere 20 år i NRK, i en rekke av dem som leder. Hun gikk fra NRK til sjefredaktørstillingen i Dagbladet, og overtok roret etter nåværende kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.  

- Jeg kjente henne, også personlig. Dette var en trist, men ventet beskjed. Anne var åpen om sykdommen. Hun var en utrolig raus, varm og åpen person som vi kommer til å savne. Hun var en flott leder og en markant medie- og kulturpersonlighet, sier Eriksen. Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer