Anne B. Ragde går inn i en psykose når hun skriver

Det går på helsa løs.

(Dagbladet): - Jeg er nesten psykotisk når jeg skriver, forteller Anne B. Ragde i ukas Bokpod.

Den kjente forfatteren har hatt suksess med alt fra krimnoveller, til kiosklitteratur og erotiske romaner. Hun forteller engasjert om alle prosjektene til Hallgeir Opedal som står bak forfatterintervjuene i Bokpod-serien.

- Jeg elsker å skrive, og jeg elsker å skrive dialog. Da blir jeg helt schizofren, hører stemmene og alt. De snakker i hodet mitt, og noen ganger må jeg si høyt, hold an, hold an, sier Ragde om hvordan hun går inn i sine romanfigurer.

Hun lever seg totalt inn i persongalleriene og forteller at det er ekstra befriende å gå inn i mannlige karakterer.

- For meg er personene like levende som folk rundt meg. Og jeg går helt inn i dem. Det er veldig behagelig å være inne i menn. Da kjenner jeg meg så fri som forfatter.

Til Dagbladet utdyper hun:

- Jeg går inn i en psykose. En psykose er å miste enhver virkelighetsoppfatning, og fullstendig fravær av kontakt med den virkelige verden rundt deg. Og det gjør jeg. Jeg skal tro hundre prosent på mitt eget univers, ellers tror ikke leseren på meg, sier hun og legger til:

— Det er ikke en virkelig psykose, men en villet psykose som jeg selv bestemmer om jeg vil gå inn eller ut av. Jeg bygger et luftslott og så flytter jeg inn i det. Jeg er i det hundre prosent.

Fikk magesår I denne ukas Bokpod sparer ikke Anne B. Ragde på kruttet i beskrivelsene om hvordan forfatteryrket påvirker henne. Hun fikk «panikk» da hun ble fulltidsforfatter. Hun er så nysgjerrig at det «grenser til det sykelige». Hun skriver så intenst at hun har pådratt seg magesår.

- Jeg fikk blødende magesår og ble innlagt etter bok tre i Neshov-trilogien. Jeg visste at jeg var veldig syk, men gikk ikke til legen før siste punktum var satt. Det var ikke veldig klokt, men jeg overlevde, forteller hun til Dagbladet og legger til:

- Jeg var der i fire-fem dager og fikk blod- og veskeoverføringer. Men jeg fikk også mye morfin og det var virkelig deilig. Jeg fikk en bonus der, sier hun og drar en rungende latter.

Nå har hun derimot lært å leve sunnere når hun går inn i en av sine villede skrivepsykoser.

- Da spiste jeg ikke ordentlig mat, bare uferdig Onkel Bens ris som egentlig skulle kokes. Jeg var så ivrig! Men nå spiser jeg ordentlig mat, forteller hun.

Erotiske romaner Hun går derimot fortsatt fullstendig inn i sine skrivebobler. I Bokpoden forteller hun at hun stengte seg inne på et hotellrom i fire uker og skrev non stopp for å skriver ferdig sin første erotiske roman.

- Det var på verdens mest snuskete rom, de fikk ikke komme inn på rommet mens jeg var der. De måtte pusse opp rommet etterpå, det var så innrøykt da jeg var ferdig, forteller hun leende.

Vanskelig å leve med Men dypdykkene ned i egen litteratur har også kostet henne dyrt og har gjort henne vanskelig å leve med.

-Jeg kan ikke være i hus med noen, og har isolert meg. Jeg har skilt meg fra dårlig samvittighet, sier hun om sine tre skilsmisser i ukas Bokpod.

Tross isolasjonen er hun langt fra ensom.

- Man kan føle seg alene, men hele stua er full av fiktive mennesker som snakker i munnen på hverandre, sier hun

Til Dagbladet utdyper forfatteren:

- Jeg snakker med dem hele tiden. Det er veldig bra at mitt ikke hus i er kameraovervåket, da ville folk virkelig begynt å lure.