BLANT FAVORITTPROSJEKTENE: Forfatter Anne B. Ragde er aktuell med en ny bokserie, en gjendiktning av Æsops fabler. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BLANT FAVORITTPROSJEKTENE: Forfatter Anne B. Ragde er aktuell med en ny bokserie, en gjendiktning av Æsops fabler. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Anne B. Ragde gleder seg til å lese for barnebarnet

Forfatteren debuterte med barnebok, nå er hun tilbake der alt starta.

(Dagbladet): I 2013 ble forfatter Anne B. Ragde bestemor til lille Sverre (17 mnd.), men det er ikke hovedgrunnen til at hun nå har bestemt seg for å gi ut gjendiktninger at «Æsops fabler».

Barn har alltid inspirert henne til å skrive.

- Barnelitteraturen er enormt viktig for meg, men den får nok en ny betydning når Sverre er eldre. Jeg gleder meg sånn til jeg skal begynne å lese alt jeg har skrevet for ham, sier Ragde til Dagbladet.

Ragde debuterte i 1986 med barneboka «Hallo! - Her er Jo». Denne uka ga hun ut de tre første fablene i en ny serie om «Æsops fabler»: «Haren og skilpadda», «Løven og musa» og «Mannen og de kranglesyke sønnene». Foreløpig vet hun ikke hvor mange det blir totalt.

Eventyrstund Ideen fikk hun i februar i fjor. Egentlig skulle hun ikke skrive på en stund. Ragde beskriver bøkene som et overskuddsprosjekt, og hun har tatt utgangspunkt i George Fyler Townsends originale oversettelse fra 1887, som hun tilfeldig kom over.

- Dette er en skatt, det er fantastiske historier som jeg kunne skrive ut på mitt eget språk, og legge til egne dialoger, sier Ragde.

Selv vokste hun opp med en dansk mor som leste H.C. Andersen for henne. Det var slik hun selv ble introdusert til fabler, og hun elsker dem. Det at hun nå gir ut egne gjendiktninger er en drøm som går i oppfyllelse.

Det har vært viktig å skrive fablene som enkeltstående bøker og ikke i en helhetlig samling. Målet med dem er at de skal lese høyt for barn. Ragde mener foreldre som slutter å lese for barna når de kan lese selv har misforstått.

- Det er noe med det å bli lest høyt for. Det er en egen ro, derfor ville jeg at bøkene skulle ha et lite format, og være så enkel som mulig å sitte med. Enhver besteforelder vil kjenne seg igjen i historien og komme tilbake til sin barndom, sier hun.

- Fortapt i tegningene Ragde har allerede fått testa ut bøkene på barn, og fått gode tilbakemeldinger. Spesielt på illustrasjonene som er tegna av Bendik Kaltenborn.

- Barna er helt fortapt i tegningene. Dette er de vakreste bøkene jeg har gitt ut, og ligger mitt hjerte nærmest, sett bort fra de to første barnebøkene som jeg i utgangspunktet skrev til min sønn.

Hun har vært spesielt opptatt av sammensettingen i serien. For hver trekløver som gis ut skal det være to som handler om dyr og en fabel som handler om mennesker. Til høsten kommer de tre neste bøkene i serien.

SKRIVER OM DYR: Flere av fablene Ragde har gjendiktet handler om dyr, også hunder. Her koser hun med hunden Lykke i Oslo sentrum. Selv har hun hunden Mille på seks år. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SKRIVER OM DYR: Flere av fablene Ragde har gjendiktet handler om dyr, også hunder. Her koser hun med hunden Lykke i Oslo sentrum. Selv har hun hunden Mille på seks år. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer