KLAR MED OPPFØLGER:  Anne B. Ragde har gjort stor suksess med flere av sine bøker, blant annet Neshov-trilogien. Nå kommer den fjerde boka.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KLAR MED OPPFØLGER: Anne B. Ragde har gjort stor suksess med flere av sine bøker, blant annet Neshov-trilogien. Nå kommer den fjerde boka. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Anne B. Ragde klar med «Berlinerpoplene»-oppfølger

- Ingen har visst at jeg har holdt på med dette. Det er min store hemmelighet.

(Dagbladet): Forfatter Anne B. Ragde (58) har gjort stor suksess med romantrilogien «Berlinerpoplene». Den første boka ble utgitt i 2004. Året etter kom oppfølgeren «Eremittkrepsene», og trilogien ble avsluttet med «Ligge i grønne enger» i 2007.

Vel, foreløpig avsluttet.

Nå er nemlig forfatteren igang med en oppfølger til det populære universet hvor handlingen i de foregående bøkene har utspilt seg på Byneset i Trondheim.

- Lykkerus - Jeg er i lykkerus! Det er så deilig å endelig kunne slippe nyheten. Ingen har visst at jeg har holdt på med dette. Det er min store hemmelighet, sier Ragde til Dagbladet.

Ragde forklarer at redaktøren hennes nesten falt av stolen da hun lørdag sendte manuset til den kommende boka uten forvarsel.

- Det er som jeg har jobbet med et surpriseparty i ett år. Nå kan jeg endelig blåse opp ballongene og åpne dørene, forteller forfatteren.

Det var i februar i fjor at Ragde bestemte seg for å skrive en etterlengtet oppfølger til den folkekjære serien. Inspirasjonen traff da hun leste «Ligge i grønne enger» (2007) som en vanlig leser.

- Jeg har ikke tatt i den boka siden den kom ut, men da jeg leste den i fjor begynte jeg virkelig å lure på hvordan det gikk med alle karakterene, forklarer hun.

Resultatet av dette ble et år med hardt og hemmelig arbeid, før bokmanuset ble sendt avgårde i helga.

- Harry Potter-hemmelighold Ragde mener alt er så ferskt at hun ikke har rukket å planlegge noe rundt lansering eller andre aspekter. Alt hun kan si er at fansen trolig vil elske det.

- I boka har det bare gått 3,5 år siden sist. De som lurer på hvordan det går med Erlend, Torunn og de andre kan bare glede seg. Å finne ut av hvordan det går med dem har vært veldig deilig for meg, sier forfatteren.

Hun vil derimot ikke røpe noe om handlingen.

- Dette manuset har noe jeg liker å kalle Harry Potter-hemmelighold. Ingen skal se dette før det er publisert. Jeg holder manuset så tett til brystet som overhode mulig.

På spørsmål om hvorvidt litteraturnorge kan vente seg flere bøker i serien, svarer Ragde at hun ikke er ferdig med disse karakterene med det første.

- Det her kommer jeg til å skrive mer av! Nå er karakterene i hodet mitt igjen. Jeg har tatt styring og har dem kløende under huden. Det har virkelig vært et savn, mener hun.

Kommer til høsten Oktober er samme forlag som har gitt ut Ragdes Neshov-trilogi på 2000-tallet. Oktober forlag har også forfattere som Tove Nilsen, Karl Ove Knausgård, Per Pettersen, Dag Solstad og Linn Ullmann i stallen.

Ragde har gjennom sin forfatterkarriere skrevet både romaner, noveller og krim. Samlet opplag på Neshov-trilogien er på 1 1150 000 i Norge, i tillegg er den oversatt til flere språk og har gjort det godt også utenfor landets grenser.

Forlagssjef Ingeri Engelstad i Oktober bekrefter utgivelsen til Dagbladet, og bekrefter at den fjerde boka er i samme sjanger som de foregående.

- Det er en roman, og den kommer til høsten. Det er stort at det nå kommer ei ny bok og vi gleder oss veldig. Det gjør mange med oss, det er mange som har ventet på dette, sier Engelstad til Dagbladet.

Høye seertall Historien ble også filmatisert av NRK, og tv-serien «Berlinerpoplenene», som var basert på triologien, gikk sin seiersgang høsten 2007 med seertall opp mot en million.

Anders T. Andersen og Sirin Eide hadde regien, og serien dro totalt inn seks Gullruten-priser. Skuespillerne Andrine Sæther, Espen Skjønberg og Nils Sletta bekledde noen av de sentrale rollene i tv-versjonen av Ragdes bokunivers.

Trøndelag teater har også satt opp forestillingen, noe som bidro til rekordoverskudd.