Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anne B. Ragdes isbjørndrama

- Vi var to stykker da vi ble angrepet av en isbjørn. Dyret kom løpende mot oss.

NY BOK:  Forfatter Anne B. Ragde er aktuell med en krimnovelle-samling. Selv har hun fått erfare at virkeligheten kan være langt mer fryktinngytende enn fiksjonen - i 1994 ble hun angrepet av isbjørn, og året mistet hun en venn til villdyret.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NY BOK: Forfatter Anne B. Ragde er aktuell med en krimnovelle-samling. Selv har hun fått erfare at virkeligheten kan være langt mer fryktinngytende enn fiksjonen - i 1994 ble hun angrepet av isbjørn, og året mistet hun en venn til villdyret. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Forfatter Anne B. Ragde (54) har børstet støv av sine tidligere utgitte krimnoveller, og er aktuell med ny bok. Til tross for grøss og gru kan virkeligheten være langt mer fryktinngytende.

I 1994 opplevde Ragde en skjellsettende episode på Svalbard.

- Vi var to stykker da vi ble angrepet av en isbjørn. Dyret kom løpende mot oss, og vi hadde ikke med oss våpen, bare nødbluss, som vi måtte prøve å skremme isbjørnen unna med. Jeg var livredd, sier Anne B. Ragde til Dagbladet.

Mareritt Hun har jevnlig vært på den snøbelagte øya siden 80-tallet, og drar tilbake så ofte hun kan. Men i forkant av hver tur kommer de vonde minnene tilbake.

- Isbjørnen kom i full fart mot oss, men snudde da den var 50-60 meter fra oss. Vi hørte labbene mot snøen. Jeg var helt frossen av angst. Å se et villdyrblikk er noe helt annet enn et husdyrblikk. Du blir sett på som mat, jeg følte meg som en t-bone steak. Etterpå kom den store skjelven, sier Ragde.

I slutten av oktober skal hun tilbake til stedet hun elsker, men må forberede seg på vanskelige netter. Fortsatt har hun mareritt om hendelsen.

Turen på 90-tallet resulterte i romanen «Zona Frigida» i 1995. Men islos Helmer Kristensen, som var med henne da isbjørnen angrep, fikk aldri boka.

- Det var som å se døden i hvitøyet. Det er noe av det absolutt verste jeg har opplevd i hele mitt liv. Han jeg var med ble drept året etter av isbjørn, og det vekket også de vonde minnene, sier Ragde.

Egen revolver Foran forfatteren ligger ei svart bok med bilde av henne og en revolver. Tittelen er «Aften rød, morgen død» og inneholder 35 noveller utgitt fra 1987 til 1999. Våpenet hun poserer med på coveret er hennes egen Ruger .44 magnum med 7,5 tommers løp.

- Å skyte gir meg mestringslede. Jeg må være veldig konsentrert og fokusert. Jeg skyter hver gang jeg er på Svalbard, det er en helt fantastisk skytebane der. Jeg elsker å være der, sier Ragde.

MED EGEN REVOLVER:  På sin nye bok poserer Anne B. Ragde med sin egen revolver - en Ruger .44 magnum med 7,5 tommers løp. -  Å skyte gir meg mestringslede, sier Ragde.
MED EGEN REVOLVER: På sin nye bok poserer Anne B. Ragde med sin egen revolver - en Ruger .44 magnum med 7,5 tommers løp. - Å skyte gir meg mestringslede, sier Ragde. Vis mer

På 80-tallet sa hun opp sin godt betalte reklamejobb og bestemte seg for å bli forfatter. Hun gikk systematisk til verks og listet opp mulig drapsmetoder og -motiv. Da hun skjønte at hun kunne altfor lite om våpen, meldte hun seg inn i Trondhjems Pistolklubb.

- Å avfyre et skudd mot et menneske, sitter veldig langt inne. Hadde noen truet meg eller familien min, hadde det vært noe annet. Men å skyte et dyr - aldri. Jeg skjønner ikke rypejakt, jeg kan finne meg noe annet å spise, sier Ragde.

Kjøpte egne noveller Ragdes søster Eva er politioverbetjent, og har alltid fungert som konsulent for Annes tekster, slik at terminologien blir riktig. Eva hjelper også Annes gode venninne Unni Lindell.

- Hun leser og stryker. Hverken Unni eller jeg lærer oss forskjellen på forhør og avhør, og vi må ta en egen runde på det hver gang, sier Ragde og ler høyt.

Hun er stolt over novellene som nå kommer mellom to harde permer. Samtlige har tidligere vært på trykk i A-magasinet, og Ragde trodde de var fortapt. 

- Novellene var borte i årevis. Jeg har hatt datakrasj og tok ikke vare på bladene. Så fant jeg Solveig i Drammen på Finn.no, som skulle selge en mengde utgaver av A-magasinet. Jeg kontaktet henne og sa jeg ville kjøpe alle med mine noveller i. Det ble 29 utgaver, og et veldig hyggelig gjensyn, sier Ragde.